Een standbeeld van een slaaf die zout aan het verzamelen is op Sint Maarten.
Volledig scherm
Een standbeeld van een slaaf die zout aan het verzamelen is op Sint Maarten. © Anne&David

Excuses maak je toch niet stiekem?

Het maken van excuses is nooit makkelijk, maar met de excuses om het slavernijverleden wordt het langzamerhand wel héél ongemakkelijk, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.

38 reacties

 • Hans Velleman

  3 dagen geleden
  Stiekem? Gewoon 3 maanden ff vlug voordat de verkiezingen komen: Het "vooruit denken" voor zijn eigen positie schijnt mijnheer Rutte zich goed eigen te hebben gemaakt. Het kost de bv Nederland wat, maar dan heeft het ook wat.
 • Tuur Claessens

  2 maanden geleden
  In 1975 werd Suriname gelukkig onafhankelijk. Tot die tijd waren inwoners van Suriname automatisch Nederlandse staatsburgers, maar na 25 november 1975 dienden ze te kiezen tussen de Surinaamse en de Nederlandse nationaliteit. Tienduizenden besloten naar Nederland te vertrekken en waren er in 1980 zo'n 150.000 Surinamers in Nederland woonachtig. De meeste mensen vonden onderdak en hebben velen een goede baan gekregen. Hulde efijn dat de mensen het goed hebben. Excuses graag niet namens mij.
 • J. During

  2 maanden geleden
  De Surinamers bijv. hebben bij de onafhankelijkheid een groot land voor niets gekregen en zijn daarmee al meer dan voldoende gecompenseerd! Dat men er een zooitje van gemaakt heeft door wanbeheer en corruptie en daardoor een arm ontwikkelingsland geworden is waar de bevolking veel harder groeit dan hun economie is niet onze schuld. En de Surinamers hier voelen zich niet geroepen om na de studie iets in het Vaderland op te bouwen. De Surinaamse regering vraagt ook niemand daarvoor terug te komen.
 • Hans Laats

  2 maanden geleden
  Hans Laats. Miljoenen mogelijk miljarden geld is al die kant op gegaan naar Suriname en het Caribisch gebied. Maar waar is het geld gebleven, in de zakken van bestuurders?. Zo corrupt is het en nu weer 200 miljoen naar Suriname en daar blijft het niet bij. Hun ogen worden groot van al die euro's en daar hoeven zij, de gene die na 200 jaar slavernij niet mee doe hebben gehad.
 • Luuk Diks

  2 maanden geleden
  Ik heb het nog eens nagekeken maar ik noch mijn voorouders hebben iets met de slavernij te maken gehad. Twijfel zelfs of ze in die tijd op het platteland er iets van meegekregen hebben. Neemt niet weg dat er een bepaalde groep in NL er rijk van geworden is en waarschijnlijk daardoor nog er warmpjes bij zitten. Excuses en betalingen? Niet namens mij. De eerder genoemde groep. Daar is wat te halen. De Romeinen hebben destijds half Europa slaaf gemaakt. Gaan we die Italianen soms ook zo aanpakken ?