Door de extreem hoge energieprijzen kunnen sommige burgers hun stroom- en gasrekening niet meer betalen, terwijl energiemaatschappijen juist slapend rijk lijken te worden.
Volledig scherm
Door de extreem hoge energieprijzen kunnen sommige burgers hun stroom- en gasrekening niet meer betalen, terwijl energiemaatschappijen juist slapend rijk lijken te worden. © ANP

Extra crisisheffing is helemaal niet zo simpel

Een groot deel van de Tweede Kamer wil bedrijven die in crisistijd extra winst maken meer belasting laten betalen. Onlangs deed de Europese Commissie dat voorstel ook al. Maar roepen om solidariteit is makkelijk, de uitwerking is dat niet, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. 

12 reacties

 • bjorn Roos

  2 maanden geleden
  Mega winsten en wij maar meer gaan betalen. Vind u het ngo raar dat mensen in opstand komen? Dit land wordt met de week rotter.
 • H.T. S

  2 maanden geleden
  Bedrijven zullen weer ontzien worden.Die gaan de dans weer ontspringen door allerlei smoesjes van de Overheid.Winstbelasting gaat echt niet omhoog,want dan "jagen we bedrijven het land uit, bla bla bla". De rekening komt zoals altijd terecht bij de Nederlandse burgers die de ene na de andere belastingverhoging op zich af zullen zie komen,al zal Rutte het wel een ander etiketje geven,bijv. TAX (vleestax,vliegtax,suikertax).Burgers zijn altijd de dupe onderaan de pikorde HT Swier.
 • Anoniem

  2 maanden geleden
  Leen van Dieren, En hoe gaat men om met 'verschoven' winst. Neem een fietsenwinkel die in corona-tijd bijvoorbeeld 40% meer verkocht heeft, maar nu 40% minder verkoopt omdat iedereen voorzien is?
 • Petra Steijn

  2 maanden geleden
  Als bedrijven giga winsten maken, dan betekent dat volgens mij dat de ze de marge tussen in -en verkoop hebben opgetrokken. Of ze kopen goedkoper in dan de marktprijs. Dit is simpel op te lossen door er een verdienmodel op los te laten. Komen de verdiensten boven het model uit dan wordt 75% belasting daarover berekend. Deze 75% vloeit rechtstreeks de staatskas in en daardoor kan de BTW omlaag, het laagste belastingtarief kan dan ook omlaag waardoor je in 1x de laagste inkomens compenseert.
 • M. .Kok

  2 maanden geleden
  @ Kees Homan. Eerlijk is eerlijk ,🤔 Daar heeft u wel een punt. Kom zelf uit een middenstandsgezin . Totale plaatje personeelskosten. Gaan 3x over de kop. En allerlei randzaken. Maar ik heb het in dit geval over de aandeelhouders. Ik neem ff Ahold.Of heet dat nu anders. Soms mis ik wel eens iets. 😉 Tijdje terug in deze app. Miljarden winst supermarkten. Misleiding dus.😀 Soms denk ik. Laat ik een keer de info geloven. Dat is normaal nooit het geval :😀😀