Commentaar.
Volledig scherm
Commentaar. © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Fout van het leenstelsel is niet meer volledig te herstellen

Vanaf 2023 krijgen studerende jongeren weer recht op een basisbeurs. En zo wordt acht jaar na de invoering van het leenstelsel een fout hersteld die nooit gemaakt had mogen worden. Helaas is die fout niet meer volledig goed te maken, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. 

35 reacties

 • C.J.H. PIETERSE

  1 jaar geleden
  @TimdeNeve: Dat maakte 't de bedenkers v.d. WSF wel erg makkelijk: rekening houdend met 'n X-bedrag dat ouders geacht werden aan te vullen op de basisbeurs (onwetend of dat in de praktijk gebeurde!) konden ze de basisbeurs (erg) laag houden. Grote inkomensverschillen v. ouders maakten dat studenten met ouders die weinig konden bijdragen er nog ongunstiger uitkwamen dan normaliter: die moesten naast studie zeker "dan maar" meer uren aan bijbaan besteden, terwijl rijke studenten gingen feesten!
 • Leon Dijkstra

  1 jaar geleden
  Gewoon compenseren. Het is niet anders. Maar weer is er een regering die het vertrouwen in de politiek ondermijnt.
 • Tim de Neve

  1 jaar geleden
  Wat mensen vergeten is dat de WSF (wet studie financiering) staat dat er verondersteld (verplicht) wordt bij te storten door ouders tot wel 900 EUR per maand (uitwonend en gebasseerd op inkomen) Dit wordt 1 op 1 toegepast bij gescheiden ouders waarbij de kinderen door een beschikking gewoon tot 950 EUR per maand ontvangen dit geld ook voor getrouwde ouders maar daar doet niemand eraan (gem 300 EUR) De (kinder) alimentatie regeling moet dus ook met terugwerkende kracht op de schop
 • Cornelis Woester

  1 jaar geleden
  Niks compenseren. Dat waren toen de regels. Pech gehad. Een schuld van 20.000 euro is met een goede opleiding peanuts. Een veel hogere schuld gewoon eigen schuld.
 • Z Sokic

  1 jaar geleden
  Volledig compenseren. Niets minder dan dat.