Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Volledig scherm
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. © ANP

Het debat moet terug naar de Tweede Kamer

En weer beslist de rechter dat de overheid de uitvoering van haar beleid niet op orde heeft, dit keer de opvang van kwetsbare asielzoekers. Democratie via de shortcut van de rechter loont, maar ondermijnt de democratie, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma.

24 reacties

 • Hanneke Meer

  2 maanden geleden
  Jammer dat EU zich (nog) niet met onderwijs en zorg bemoeit, want met de rechter achter de hand wordt het (mogelijk of onmogelijk) heel snel opgelost.
 • Wouter Van Gestel

  2 maanden geleden
  De schrijver heeft gelijk, politiek en bestuur hoort een afweging van belangen van betrokken partijen te zijn. Een kwestie van geven, nemen en tot een compromis komen. En niet een kwestie: partij A heeft gelijk en partij B niet, wat de juridische benadering vaak oplevert. Vb: Opvang moet beter, maar instroom beteugelen: mag niet. Boeren, industrie, wonen, wegen enz moeten inschikken/weg voor de natuur: opheffen ook maar een enkel Natura2000 gebiedje: mag niet. Dat is redelijk bestuur meer.
 • van Bergen

  2 maanden geleden
  Als onze MP niet altijd bij elk kruisje getekend had, waren de Tweede Kamer en de regering nu geen 'dozenschuivers' geweest, een doorvoerluik voor alles waar Brussel mee komt. En inderdaad, volkomen legitiem. Door al die officiële Nederlandse handtekeningen bij die kruisjes. Laat onverlet, dat de Nederlandse rechters niet zouden moeten bepalen hoe er geregeerd moet worden. Ligt niet aan hen natuurlijk, mar aan 'het' systeem dat dit toe laat. En dàt systeem, hebben we zelf ontworpen . .
 • Hanneke Meer

  2 maanden geleden
  Misschien moet het volk of de EU een keer inschikken. Kabinet zit 'klem' tussen volk en EU. Brussel eist geschikte opvang van asielzoekers, het volk weigert asielopvang in haar buurt en de asielzoekers verwachten beter dan Italië en Griekenland. Zouden ze daar ook naar de rechter stappen? Bij dwang, wat niet democratisch is, staan de burgers op hun achterste benen. Eigenlijk is het dus de EU die haar eisen zou moeten bijstellen.
 • Rijn van Dijk

  2 maanden geleden
  De rechtelijke macht ondermijnd het vertrouwen in de rechtstaat. Ik vrees dat als daar niet snel verandering in komt Nederland wordt ondergedompeld in chaos. Ook voor calvinistisch Nederland komt er een moment dat het genoeg is en de bevolking zegt tot hier en niet verder, hoe dan ook.