Het was een slecht weekend voor Poetin
We horen vaak over uitbreiding van de Navo, alsof het een stad is die zich uitbreidt - of een bosbrand. Maar twee democratische landen vragen zelf om toetreding, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.
Als op het schoolplein een notoire pestkop een veel kleiner jongetje in elkaar slaat - het jochie verweert zich trouwens kranig - en twee andere kinderen komen gealarmeerd bij jouw groepje staan omdat ze zich daar veiliger wanen, wat zeg je dan? Zeg je: wegwezen, we willen die pestkop niet op stang jagen? Of mogen ze erbij, waardoor je groepje trouwens ook zelf weer sterker wordt?
Voor deze keuze, heel simpel gesteld, staan de Navo-landen nu steeds duidelijker wordt dat Finland en Zweden toetreding gaan aanvragen. De vergelijking klopt niet helemaal: Finland en Zweden staan niet zo geïsoleerd op het plein: ze hebben zich binnen de EU al laten kennen als betrouwbare partners die dezelfde waarden delen als wij.
Maar de vraag hoe je die pestkop tegemoet moet treden - met uitgestoken hand, met de armen stevig over elkaar, of met een gebalde vuist - die speelt maar al te zeer. Poetin gebruikte ‘uitbreiding van de Navo’ als een van de argumenten om Oekraïne aan te vallen. Maar het woord uitbreiding suggereert dat het bondgenootschap zichzelf uitbreidt, zoals een stad zich uitbreidt, of een bosbrand, of een ziekte. Terwijl het twee beschaafde landen zelf zijn die langs democratische weg besluiten dat ze toelating vragen. Zoals eerder de landen van het voormalige Warschaupact dat hebben gedaan, nadat dát bondgenootschap hen vijftig jaar gegijzeld had. Opname daarin was géén vrije keuze geweest, en landen konden er ook niet uit.
Een kolossale vergissing blijft het: Poetin bereikt het tegenovergestelde van wat hij wil
Volkeren hebben een zelfbeschikkingsrecht, dat wordt in Moskou wel eens vergeten. De Navo hoeft natuurlijk geen ja op hun verzoek te zeggen, maar het is goed om te bedenken wat voor signaal dát naar Poetin zou zenden. Je denkt willekeurig even terug aan al die Westerse leiders die, toen de Russische troepen nog gewoon in Rusland stonden, alsmaar verzekerden dat ze tegen een aanval op Oekraïne militair niets zouden doen.
Het is niet zó gek dat Poetin zich totaal vergiste in de Westerse reactie die volgde. Een kolossale vergissing blijft het: Poetin bereikt het tegenovergestelde van wat hij wil. De oogst van dit weekend: Finland en Zweden geven hun zo lang gekoesterde neutraliteit op, de Navo wordt sterker en Oekraïne wint dankzij Europese televisiekijkers het Eurovisie Songfestival.
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
128
Prinses Amalia geeft ouders goede voorbeeld
Ons koningspaar wacht een flinke klus om de dalende populariteitscijfers te stuiten, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. Het toverwoord is: matiging. -
51
Plan voor dure sigaretten zal niet helpen
Het is een volgens het ministerie van Volksgezondheid te vroeg uitgelekt idee. Maar staatssecretaris Maarten van Ooijen speelt met de gedachte om de prijs van een pakje sigaretten stapsgewijs te verhogen naar bijna 50 euro in 2040. Goedbedoeld, maar het werkt niet, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
45
‘Werknemers, werkgevers en overheid hebben de dure plicht om iedereen die kan werken aan de slag te krijgen’
Het oplossen van het arbeidstekort lijkt onoplosbaar en toch zoekt een miljoen mensen werk. Hoog tijd dat werknemers, werkgevers en de overheid vraag en aanbod op elkaar laten aansluiten, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma. -
10
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
27
Nog altijd is publiciteit nodig om consequenties te trekken na grensoverschrijdend gedrag
Niet vrouwen die zich uitspreken - #MeToo, dit is mij overkomen - noch een mediahetze brengen mannen als Van Drimmelen in de problemen. Hun eigen grensoverschrijdende gedrag is de oorzaak en ze nemen anderen in het kielzog van hun kwalijke gedrag mee, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma. -
commentaar24
Goede eerste stap van Hoekstra, dat er maar vele mogen volgen
Goed dat minister Hoekstra duidelijke taal sprak in Maastricht en Kiev, al zei hij ook een heleboel dingen niet, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.
121 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFJ Rei
Robbert Scholten
nedzad bahri
Edwin Dik
J. Diepeveen