De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (L) spreekt met Wolfgang Schmidt, hoofd van de Duitse Kanselarij tijdens een speciaal ingelaste vergadering van de Bondsdag over het Oekraïneconflict.
Volledig scherm
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (L) spreekt met Wolfgang Schmidt, hoofd van de Duitse Kanselarij tijdens een speciaal ingelaste vergadering van de Bondsdag over het Oekraïneconflict. © Bernd von Jutrczenka/dpa

Hoe Poetin Duitsland vandaag tot een historische stap dwong

CommentaarDe inval van Poetin in Oekraïne heeft in Duitsland tot een historische koerswijziging geleid, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.

66 reacties

 • Shukrie Zeka

  1 jaar geleden
  Maria yvone.. je hebt gelijk over Ukraine, maar niet over andere landen zoals Hungarije, Polen en andere oost europese landen die niets met Rusland hebben, na de twede WO Amerika en Rusland zatten te "puzzelen" welke land neem ik, welke neem jij, dat is gewoon spelen met andere landen en volken. Nog een ding: Ukraine heeft heel veel geleden in de jaren 30-ih, toen stierfen meer dan 100.000 mensen aan honger onder Stalin,s regime, . Maar Europese Unie en Amerika spelen ook speletjes, helaas.
 • Maria Yvonne Franssen

  1 jaar geleden
  @S Zeka De Oekraïne is wel degelijk historisch verbonden met Rusland en zeker niet met West-Europa. De Oekraïne is een vrij land waar mensen kunnen leven zoals hier. Er is nog een lagere levensstandaard, maar niemand verbiedt de Oekraïne om een moderne economie op poten te zetten, zelfs Rusland niet. Persoonlijk wens ik geen Europese oorlog of erger om de Oekraïne. Een land moet dus wél een vrije keus kúnnen maken zonder Europa in oorlog te dompelen. NB Ik heb een familielid uit de Oekraïne .
 • Shukrie Zeka

  1 jaar geleden
  Maria Yvone Franssenn: Landen die volgens jou waren "Sovjet Landen" hebben zelf nooit gekozen om Sovjet landen te zijn, na de twede wereld oorlog hebben Amerika e Rusland wereld verdeeld in 2 Pakten, wat jammer dat je weet niets over geschidenis van Europa of doet zoals je niet weet. Dit is mentaliteit van: mag niets uit wat gebeurt bij buren, zolang bij mij thuis alles in orde is, een vraag voor jou: wat deed Nederland in het verleden bij andere landen zoals Indonezie, Suriname etc,
 • Maria Yvonne Franssen

  1 jaar geleden
  @Eggerding Economisch en militair inlijven in de EU/EMU/NATO is niet veel anders dan het vroegere (economisch) koloniseren of onder protectoraat stellen of fysiek annexeren. De EU breidde zijn economische en militaire macht uit op het terrein van de vm Sovjet UNIE t.k.v. Rusland. Als de Sovjet Unie dit had gedaan ten koste van de EU/EEG hadden wij WOIII al gehad. Gevolg van deze expansiedrift is de huidige oorlog. WOI was een direct gevolg van vergelijkbaar Europees imperialisme. Not-in-my-name!
 • Maria Yvonne Franssen

  1 jaar geleden
  @Hoornstra: Deze landen uit het vm. Sovjetblok zijn inmiddels ingelijfd in de EU: Hongarije, Roemenië , Bulgarije, Tsjechoslowakije, Polen, DDR, Joegoslavië, Albanië, Estland, Letland, Litouwen. Met de Oekraïne als 12e op komst. Deze landen hadden ook een democratisch geheel met gemengde markteconomie in het Oosten kunnen opbouwen, zonder Rusland economisch en strategisch te marginalisen. Moeten zij zelf weten? Rusland denkt er anders over, vandaar deze oorlog: "Moet hij zelf weten".