Laat die kinderen toch lekker spelen
Laat kinderen spelen! De woorden kwamen uit de mond van Felix Rottenberg, voorman van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Het waren zonder twijfel de verstandigste woorden in tijden, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen.
Want Rottenberg maakt zich zorgen. Donderdag praat de Tweede Kamer over de kinderopvang. We kunnen al bijna raden welke ingewikkelde termen er gaan vallen. Kwaliteitsdoelen, leerdoelen, doorlopende leer- en ontwikkellijnen, de rapporten staan er vol van.
Het zegt een hoop dat nota bene de voorman van de kinderopvangorganisaties aan de bel trekt. Rottenberg heeft er reden toe. Het was de Sociaal Economische Raad (SER) die onlangs opperde dat het nuttig zou zijn om ‘kwaliteitsdoelen’ op te stellen en ‘doorlopende leerlijnen voor kinderen van 0 tot 6 jaar’. De over het algemeen hoogst gewaardeerde Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) buigt zich over het opzetten van een heus onderwijsprogramma voor jonge kinderen.
Dat zou allemaal op het bordje komen van de medewerkers van de kinderopvang, een sector die al houden en keren heeft om voldoende geschoold personeel binnen te krijgen. Het nut van zo‘n gekunstelde doorlopende leerlijn is niet bewezen. Rottenberg hekelt de ‘controledwang’ op volgende generaties. Het kost een hele hoop extra administratie. En het ergste is: niemand kan aantonen dat we er betere mensen van krijgen.
Volgens de voorman is juist (buiten) spelen voor de jongsten onder ons dé essentiële voorbereiding op hun toekomst. Omdat ze door winkeltje spelen, hutten bouwen en moddersoep brouwen optimaal worden klaargestoomd voor het echte leven. Omdat spelen creatief maakt en weerbaar. Omdat spelen ieders verbeeldingskracht en zelfvertrouwen sterkt.
Rottenberg slaat de spijker op zijn kop. Kinderen moeten kinderen zijn. Op jonge leeftijd is weinig zo leerzaam als hutten bouwen of tikkertje spelen. In de terminologie van kenners: door te spelen wordt het zelflerend brein gevormd. Kinderen leren essentiële vaardigheden die ze nodig hebben om daarna te kunnen leren op school.
Albert Einstein, Johan Cruijff en Eise Eisinga smaakten in hun kleuterjaren nooit het genoegen van een doorlopende leerlijn. Toch kwamen ze er wel in het leven. Het zou fijn zijn als de Tweede Kamer daar donderdag een paar tellen bij stil durft te staan.
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
4
Verstandige lessen uit een oude stalagmiet
Gaan we voor onlust en opstand? In klimaatonderzoek over twee millennia geleden zitten wijze lessen verstopt, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. -
PREMIUM
Cito-toets spannendste tijd van het jaar? Niet op deze school: ‘Zo onbelangrijk mogelijk maken’
Morgen en donderdag zwoegen op alle basisscholen in Nederland groep-8’ers op de eindtoets. Voor veel kinderen van oudsher een spannend moment, maar op basisschool obs Tuindorp in Utrecht niet. Daar is het een dag als alle andere. Sterker nog: het liefst zien ze - net als deskundigen - de eindtoets verdwijnen. ,,We maken er geen speciaal moment van.” -
PREMIUMmet video
Laagopgeleide ouders mondiger gemaakt om laag schooladvies te verhogen: ‘Dit is onacceptabel’
Den Haag wil dat laagopgeleide ouders zich meer gaan bemoeien met het schooladvies dat hun kinderen krijgen in groep 8 van de basisschool. Uit onderzoek blijkt dat zij niet dezelfde kansen krijgen als hun leeftijdsgenoten. -
66
Nooit toonde Volkert van der Graaf berouw. Dat blijft wrang
Dat Volkert van der Graaf zijn leven in vrijheid leeft zonder dat hij ooit berouw toonde voor de moord op Pim Fortuyn blijft wrang, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma.
-
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
28
Laat je niets aansmeren, ook geen mening over zonnecrème
Op naar een zonnecrèmevrije zomer? Er is niks mis met vragen stellen. Wetenschappers doen het elke dag. De vraag is of je daarna echt op zoek gaat naar een antwoord, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.
20 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerM Waarhold
Hendrik Hoogendoorn
C.J.H. PIETERSE
Dominique de Graaff
Nelie Baarslag