Spelende kinderen op plein 1943 in Delfshaven.
Volledig scherm
Spelende kinderen op plein 1943 in Delfshaven. © ANP

Laat die kinderen toch lekker spelen

Laat kinderen spelen! De woorden kwamen uit de mond van Felix Rottenberg, voorman van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Het waren zonder twijfel de verstandigste woorden in tijden, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen.

20 reacties

 • M Waarhold

  1 maand geleden
  Wat is er in godsnaam met onze samenleving gebeurd? Maar het zijn niet alleen de ouders die pushen, de maatschappij verwacht ook heel veel van uw kind. Tevens hebben ouders vaak geen tijd om tijd in het kind te steken en zijn ze overgeleverd aan de opvang. En dan meen ik hier ook nog te lezen dat spelende kinderen herrie maken....Het is niet alleen het kind maar de tolerantie van volwassenen is ook vaak om te janken.
 • Hendrik Hoogendoorn

  2 maanden geleden
  Ik ben het met Rottenberg eens, als je ziet hoe kinderen vanaf het moment dat ze naar school gaan gepushed worden om te leren en hoeveel huiswerk ze al vanaf de eertse klassen mee krijgen, hoe ouders door onderwijzend personeel onder druk gezet worden om ook thuis het kind nog aan het leren te zetten, blijft er voor spelen en lekker klimmen en hutten bouwen helemaal geen tijd meer over. Leren deden wij op school en huiswerk kwam pas in het vervolg onderwijs.
 • C.J.H. PIETERSE

  2 maanden geleden
  @Dominique deGraaff: Wat ben ik blij dat ik niet heb hoeven "genieten" v.h. "leukste" onderdeel v. gym, zwemmen en school-/zomerkampen! De gymlessen en daarna, op de middelbare school, ook nog de zwemlessen heb ik altijd verafschuwd! De pauzes v.e. kwartier op de lagere school verplicht buiten doorbrengen idem, dito, hetzelfde: jas aan, meestal iets doen wat ik niet wilde, naar binnen, jas uit. // @Dick van Dijk: dat gegil is inderdaad niet nodig; tegenwoordig leren ouders dat hun kinderen niet.
 • Dominique de Graaff

  2 maanden geleden
  Ook op school kamp of zomer kampen sterft het van de voor georganiseerde spelletjes die op één manier gespeeld moeten worden. Vrij spelen is het leukste onderdeel van gym, van kampen, van zwemmen, noem het maar op. Vrij, ongecontroleerd spel ontwikkeld het brein inderdaad tot een zelf lerende machine. Niet alleen motorisch, maar zeer zeker ook sociaal. De rem moet echt heel hard ingetrapt worden bij pedagogen. Stop inderdaad alles te willen controleren. De natuur heeft daar al voor gezorgd.
 • Nelie Baarslag

  2 maanden geleden
  Ik heb de eer gehad om onder de bezielende leiding van professor Jaap Schouten, onderwijskundige, te werken. Hij vertelde mij dat alle kinderen leergierig geboren worden en hun kennis en kunde uitbreiden door spelen. Die aangeboren leergierigheid wordt er, volgens hem, in ons schoolsysteem uitgeramd. En nu willen we daar nog een schepje bovenop doen? Voor het welzijn van onze kinderen en hun toekomst: NIET DOEN !!!