In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt gekeken of burgers die meer kraanwater gebruiken dan gemiddeld extra moeten betalen.
Volledig scherm
In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt gekeken of burgers die meer kraanwater gebruiken dan gemiddeld extra moeten betalen. © ANP XTRA

Luxetaks op drinkwater raakt vooral lagere inkomens

Een ‘luxetaks’ voor drinkwater. Het klinkt logisch verspilling van kostbaar drinkwater extra te belasten. We moeten immers dringend leren zuiniger om te gaan met water. Maar een taks is wel de makkelijkste oplossing, terwijl de bron van het probleem te langzaam wordt aangepakt, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. 

247 reacties

 • Thomas deJongh

  1 week geleden
  Heel vreemd dat er op Curacao een reuze zeewater omvormer staat en wij in nederland dat niet hebben. Ook cruiseschepen hebben dat al jaren. De techniek is al jaren oud. Het kan ook nog gebruikt worden het zeeniveau te verlagen met een paar centimeters per week.
 • Lavy Lavenir

  1 week geleden
  De burgers weer belating efbij betalen ? ...Terwijl Microsoft er eventjes 84 miljoen liter water doorheen draait in 1 jaar tijd. Schoonwater voor toilet heb ik nooit om gevraagd. Nederland waterland, dus beter gebruiken en niet "weer" een belasting erbij !!
 • joris versteeg

  1 week geleden
  In Brabant is het grondwater verziekt door de mest van de veestapel die voor de export bedoeld is en hier in Dordt maakt Chemours er een potje van. En dan de burger meer laten betalen?
 • J.C. Kattestaart

  1 week geleden
  Extra taks op drinkwater is belachelijk .Water is eerste levens behoefte.Het blijkt weer NL is niet voorbereid op zo'n snelle bevolkingsgroei.
 • Karel Tichmann

  1 maand geleden
  De WC moeten we doortrekken met drinkwater, maar als we het drinken moet er belasting op worden betaald? In het IJsselmeer zit 8 miljoen liter per vierkante kilometer: 4240 miljard liter in totaal, genoeg voor de Nederlandse bevolking voor de komende 150 jaar...