Onafhankelijk worden van Russisch gas heeft een prijs
Als we minder afhankelijk willen worden van Russisch gas zoals iedereen nu roept, dan moet er eerlijk bij worden verteld wat dat betekent, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar.
Gemeenten en waterschappen willen stoppen met het afnemen van gas van de Russische leverancier Gazprom. Het is vooralsnog een symbolische actie. Elke leverancier koopt op de Europese markt hetzelfde gas in. Dus als een waterschap overstapt naar bijvoorbeeld Eneco, krijgen ze via die nieuwe leverancier nog steeds gas dat ook uit Rusland kan komen.
De situatie schetst in het klein wat het probleem is voor heel de Europese Unie. De EU is tot 40 procent van de gasbehoefte afhankelijk van Rusland. Al jaren is gewaarschuwd voor de gevaren daarvan, onder andere door de Verenigde Staten. Nu blijkt hoe lastig het is een vuist te maken tegen Rusland. De EU beloofde een maximaal sanctiepakket. Maar de belangrijkste inkomstenbron voor het regime van Poetin, de verkoop van energie, durft de EU vooralsnog niet af te snijden. Hoewel volgens minister Jetten (Klimaat) de Europese gasvoorraden voldoende gevuld zijn, zou het stoppen met Russisch gas betekenen dat grootverbruikers als de industrie al op korte termijn in de problemen komen. Dat is een prijs die we niet bereid zijn te betalen. En mocht het conflict lang duren, dan dreigt gas op termijn ook voor burgers op rantsoen te moeten.
Na Georgië en de Krim is het nu Oekraïne en niemand kan voorspellen waartoe het Poetin-regime nog meer bereid is. Willen we echt minder afhankelijk van Rusland worden zoals iedereen nu roept, dan moet er eerlijk bij worden verteld wat dat betekent. Alternatieven voor Russisch gas zijn er op korte termijn amper. Noorwegen pompt al maximaal op, vloeibaar gas uit verder weg gelegen landen is lastig te krijgen. Het kabinet wil nu haast maken met de energietransitie. Maar omdat we nog decennia lang gas nodig blijven hebben, zou dat betekenen dat het Groninger gasveld open moet blijven met alle gevolgen van dien. Na dit jaar blijven de installaties alleen paraat voor ‘noodgevallen’. Zo’n noodgeval kan eerder komen dan gedacht, blijkt nu. Zoals we er in Europa ook niet aan ontkomen om de kolen- en kerncentrales langer open te houden. Als we over dat alles niet durven te praten, blijft het slechts bij moreel verontwaardigd zijn over Poetin.
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
11
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
117
Heineken geeft blikje bier een nare bijsmaak door statiegeldinvoering te traineren
Heineken kom je overal in de wereld tegen. Nederlandse trots. Dat vereist een juist ethisch kompas van de bierbrouwer, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma. -
41
Leven lang leren is vakkundig de nek omgedraaid
Een leven lang leren is in Nederland echt heel hard nodig. Maar de beste les van het Stap-debacle is dat we dit nooit meer aan de markt kunnen overlaten, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
update
Opluchting over besluit EBU: Rusland niet welkom op Eurovisie Songfestival in Italië
Rusland mag in mei niet meedoen aan het Eurovisie Songfestival. De European Broadcasting Union (EBU) nam dat besluit vrijdagmiddag na toegenomen druk van deelnemende landen, waaronder Nederland. Na de Russische inval in Oekraïne schaarden steeds meer landen zich achter een oproep tot een boycot.
-
58
De koffie tussen Timmermans en Van der Plas is een kennismaking, geen topconferentie
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Intimidatie, verwoesting van erfgoed en willekeurige arrestaties: Russen voeren schrikbewind op de Krim
Oekraïne moet nog afwachten wat het wordt onder Russisch bewind, op de Krim weten ze het al: een schrikbewind, mensenrechtenschendingen en plaats maken voor Russen. Dat zegt EU-Buitenlandchef Josep Borrell in een verklaring ter gelegenheid van de achtste verjaardag van de Russische annexatie van het schiereiland in 2014.
145 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerE Zorn
Annelies Soons - Claessen
Natas Polder
Joop Van Harn
Robbert Scholten