Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Reuters

Onze democratie loopt iedere dag gevaar, wees alert

Onze democratie is geen vanzelfsprekendheid. Deze moet iedere dag worden bewaakt. Het vraagt alertheid van ons allemaal en waakzaamheid voor onverschilligheid, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma.

62 reacties

 • Karel Tichmann

  2 maanden geleden
  Een demogratie op zichzelf is geen garantie voor een gebrek aan corruptie. Vele democratieën kunnen te maken krijgen met corruptie wanneer ze geen transparantie hebben in de financiering van politieke en campagnes, verouderde wetten hebben over vrijheid van informatie, onvoldoende bescherming bieden aan klokkenluiders en/of een onbetrouwbare media hebben die altijd het liedtje van de overheid zingen, na afbetaling van een gulle subsidie. Wat is belangrijker het stemmen of deze stemmen tellen..?
 • Karel Tichmann

  2 maanden geleden
  Adriaan van Naarden; "De US geeft geen Sh't om de EU." ? "De EU geeft geen Sh't om de VS." What`s your problem...?
 • Karel Tichmann

  2 maanden geleden
  De US federale regering bestaat uit drie verschillende takken: wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht, waarvan de bevoegdheden door de Amerikaanse grondwet berusten bij respectievelijk het congres, de president en de federale rechtbanken met gelijke machten. Biden is niet de baas in de US, hij mag niet eens een grens overschrijden naar een andere staat zonder uitnodiging. Er is geen demogratie in Amerika, nooit geweest. Het woord "democratie" staat opzettelijk nergens geschreven...
 • Karel Tichmann

  2 maanden geleden
  Adriaan van Naarden; "De US geeft geen Sh't om de EU." Precies, de EU moet op eigen benen staan! Canada, Mexico en de US produceren meer producten dan de rest van de wereld bijenkaar. En deze 3 landen hebben ook alle energie wat nodig is voor de volgende 1000+ jaar. "Denken ze, het machtigste land ter wereld te zijn?". Dat zijn ze zonder enige twijfel. Al dat oorlogstuig wat de VS naar de Oekraïne heeft gestuurd, stond klaar in de VS om naar de schroothoop te gaan, sommige zijn 40+ jaar oud.
 • Karel Tichmann

  2 maanden geleden
  Mark Meulen: Kijkend naar honderden campagnes/revoluties in de afgelopen eeuw, dat geweldloze campagnes twee keer zoveel kans hebben om hun doelen te bereiken als gewelddadige campagnes. En hoewel de exacte dynamiek van veel factoren zal afhangen, heeft het aangetoond dat er ongeveer 3,5% (± 600.000) van de NLse bevolking actief aan de protesten moet deelnemen om voor een serieuze politieke verandering te zorgen. "Als dictatuur een feit is, dan is een revolutie rechtvaardig en noodzakelijk"..