Ook telefoonverkeer hoort controleerbaar te zijn
commentaarMark Rutte woont al bijna dertig jaar in hetzelfde appartement, zweert nog bij zijn oude Saab en gebruikte tot voor kort nog een ouderwetse mobiele telefoon waarmee hij niet op internet kon. Onlangs moest hij een nieuwe televisie kopen, omdat zijn oude beeldbuis het moderne tv-signaal niet meer kon verwerken. Het is juist die hang naar ‘alles bij het oude laten’ die Rutte nu in de problemen brengt, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar.
Jarenlang wiste de premier sms-berichten op zijn telefoon omdat die slechts een beperkte opslagcapaciteit had, zo bleek tijdens een rechtszaak die de Volkskrant had aangespannen om zijn sms-verkeer over het coronabeleid te kunnen inzien. Kamerleden van de oppositie klommen direct weer in de hoogste boom. Je kunt zeggen: er zijn nu toch wel belangrijker zaken om je druk over te maken? Maar openbaarheid is belangrijk om ons landsbestuur te kunnen controleren.
In de Archiefwet staat daarom dat informatie van de overheid niet zomaar mag worden vernietigd. Nou verdedigt Rutte zich door te wijzen op de richtlijnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat belangrijke berichten niet per se op het toestel van de bewindspersoon zelf hoeven te worden bewaard. Om ruimte te maken op zijn oude telefoon stuurde hij belangrijke sms’jes die hij kreeg door naar zijn ambtenaren, juist om te voldoen aan de wet.
Maar met die aanpak is achteraf niet meer te controleren of er niet toch belangrijke informatie verloren is gegaan. En dat is iets waar de premier zich voordat hij vorige week alsnog een nieuwe smartphone aanschafte beter rekenschap van had moeten geven.
In een democratie moeten bestuurders altijd ter verantwoording kunnen worden geroepen. Er zijn geen bewijzen dat Rutte belangrijke zaken heeft achtergehouden, maar de wet is er niet voor niets.
De premier moest eerder al verantwoording afleggen omdat overleggen op zijn ministerie van Algemene Zaken niet goed worden vastgelegd. Toen ontkende hij dat dat gebeurde om zo zaken toe te dekken. Juist daarom had hij meer moeten doen om zijn berichtenverkeer vindbaar en doorzoekbaar te houden. Eerder een betere telefoon kopen paste misschien niet bij zijn karakter, maar hoort gewoon wel bij zijn baan.
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
22
Stop groei van Schiphol en stel kwaliteit weer centraal
We weten al lang dat de grenzen van de groei van Schiphol zijn bereikt, maar negeren de signalen. Het is tijd voor een rigoureus andere koers waarin het draait om kwaliteit in plaats van kwantiteit, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma. -
121
Het was een slecht weekend voor Poetin
We horen vaak over uitbreiding van de Navo, alsof het een stad is die zich uitbreidt - of een bosbrand. Maar twee democratische landen vragen zelf om toetreding, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
16
Hoe ferm is de korpschef werkelijk, als het gaat om discriminatie bij de politie?
Wrang genoeg zijn klachten over discriminatie bij de politie van alle tijden. Meestentijds eindigen conflicten in een lelijk welles-nietes-spelletje. Er volgen schriftelijke berispingen en de kous is weer af, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. -
26
Sympathie mag geen reden zijn voor soepelere EU-normen
De Europese Unie maakt zich groot richting Rusland door Oekraïne en Moldavië het kandidaat-lidmaatschap aan te bieden. Dat mag er echter niet toe leiden dat we marchanderen met de uiteindelijke toetredingsvoorwaarden, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
41
Directies Schiphol en KLM hebben gefaald
Duizenden Nederlanders zagen hun vakantie in het water vallen, omdat hun vlucht werd geannuleerd. Een veelvoud stond uren in de rij omdat luchthaven Schiphol de drukte niet aankan. Voor een luchthaven die al jaren in Den Haag de deur platloopt om te lobbyen om nog méér vluchten te kunnen uitvoeren, alle reden om zich de ogen uit de kop te schamen, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar.
29 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarianne van Dijk
L. Dhont
Bert Bouwhuis
rutger lokhorst
J Vergouwen