Commentaar Hans van Soest over abortus.
Volledig scherm
Commentaar Hans van Soest over abortus. © ANP

Verplichte bedenktijd bij abortus is onnodig en kan zelfs schadelijk zijn

Het ziet er naar uit de wettelijke bedenktijd van vijf dagen bij een abortus verdwijnt. De Tweede Kamer lijkt zich in meerderheid achter een voorstel te scharen dat dat onderdeel uit de wet schrapt. Terecht, want de verplichte bedenktermijn is veelal onnodig en kan vrouwen juist in de problemen brengen, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. 

14 reacties

 • elizabeth van den burg

  3 maanden geleden
  Een Abortus vergeet je nooit meer, het is en blijft je vlees en bloed, op latere leeftijd, krijg je verdriet,in je dromen, zie je dat kind terug, Laat het op de wereld komen, er zijn zoveel moeders die het graag willen adopteren.als hun kind.
 • Boekelo

  4 maanden geleden
  Ik verwonder mij over het feit dat een foetus, al zo snel een minimensje is.Bij week 10 is het compleet zag ik in een zwangerschaps app. Ik ben niet religieus maar in veel gevallen wel fel tegen abortus. Uiteraard zijn er gevallen waarin het moet gebeuren. Maar als je geen moeder wil worden, gebruik dan één vd voorbehoedmiddelen
 • Judith van Dalen

  4 maanden geleden
  Bij het maken van zo’n moeilijke, verdrietige en vaak eenzame keuze is meer als 1 dag vooraf gegaan. Dus bedenktijd schrappen. Het is alleen maar confronterend en stressvol.
 • Willem Hart

  4 maanden geleden
  Wanneer een gewenst kind te vroeg dood geboren wordt, willen we tegenwoordig een foto reportage, een monument, een graf. Want het te vroeg dood geboren kind wil je dan wel graag als een mens zien. En terrecht, daar sta ik zeker achter. Maar is dat kind ongewenst dan gelden opeens heel andere gevoelens. Ook daar heb ik alle begrip voor. Maar op dat moment beslissen we uiteindelijk toch over leven of dood. Geen lichtvaardige beslissing. Euthanasie wordt toch ook niet na 1 gesprek uitgevoerd.
 • Willem Hart

  4 maanden geleden
  Het argument over het alternatieve circuit vind ik vreemd aangezien deze 5 dagen termijn al sinds 1980 bestaat. Hebben wij dan al die tijd all een groot alternatief circuit voor abortussen ?