Hollandse Hoogte / AFP
Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / AFP

Vleestaks helpt het milieu amper maar dupeert wel de armsten

Landbouwminister Henk Staghouwer laat onderzoek doen naar de invoering van een heffing op vlees. Wat de uitkomst ook wordt, die vleestaks komt er voorlopig niet. Er is domweg geen meerderheid voor in de Tweede Kamer. En dat is logisch, want Staghouwer hoopt met zo’n heffing iets te bereiken wat er niet door bereikt zal worden, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. 

38 reacties

 • Paul Slinger

  11 maanden geleden
  gewoon minder vlees eten,vlees op zich heb je niet nodig er zijn genoeg vervangers,plantaardige eiwitten zijn beter dan dierlijke ijwitten,minder vlees,minder import (uit oa Argentinië)minder varkens stallen,minder boeren,minder export,minder inkomsten,dus minder vlees eten daar zit meer achter dan alleen dat
 • Jeroom Remmers

  11 maanden geleden
  De titel van het artikel is zeer misleidend: 'vleestaks helpt milieu nauwelijks maar dupeert wel de armsten'. 20 april 2020 stuurde Wopke Hoekstra een regeringsbrief naar de Tweede Kamer waarin stond dat een reele vleesprijs (accijns per kg incl. milieukosten vlees) maar liefst 2 Mton CO2 eq reductie oplevert, zoveel als een kolencentrale. Partijen die de vleesheffing in het verkiezingsprogram hebben, verlagen de lasten voor 25% laagste inkomens, zodat ze er netto op vooruit gaan.
 • van de Lustgraaf

  12 maanden geleden
  Dit is de omgekeerde wereld! Het is vergelijkbaar met plastic verpakkingen. Nederland is de grootste vlees exporteur van de EU. Dieren die in Nederland gemest en geslacht worden gaan voor het grofste deel de grens over. Dus als de veestapel teruggebracht wordt , gaan we vanzelf een eerlijke prijs betalen voor onze gehaktbal. Maar dan moet wel de vleesindustrie aangepakt worden en niet de consument. Consument meer betalen, blijft de industrie gewoon exporteren en de co2 uitstoot het zelfde.
 • G. Hof

  12 maanden geleden
  Vlees hoef je niet te eten, de vleesvervangers zijn heerlijk, ben mijn hele leven al vegetariër! Dieren vermenigvuldigen dan te vermoorden om op te eten, je moet er maar mee kunnen leven.
 • Leon Dijkstra

  12 maanden geleden
  Het gaat over betutteling en daar erger ik mij wild aan. En het principe dat alles met belasting kan worden recht gezet is net zo irritant. Zo bereik je mij echt niet.