Ruim 37 procent van de energierekening gaat in Nederland op aan energiebelasting en btw. In geen enkel land is dat aandeel zo groot.
Volledig scherm
Ruim 37 procent van de energierekening gaat in Nederland op aan energiebelasting en btw. In geen enkel land is dat aandeel zo groot. © ANP

Waar blijft het plan voor die onbetaalbare energierekening?

Er is weinig fantasie nodig om te voorspellen wat er gebeurt als de modale burgerij komende winter met een lege portemonnee in de kou komt te staan. Dus hebben we een plan nodig. Leer van de landen om ons heen. Hoe moeilijk kan het zijn, vraagt onze chef nieuws Saskia van Westhreenen zich af.

117 reacties

 • Elza de Vogelenzangdejong

  4 weken geleden
  Wij kijken elke dag op onze Engie rekening van onze leverancier en betalen ook bij maar vandag van € 383,-- per maand naar € 725 ,-- per maand on betaaldbaar.
 • Diana Cooijman-van Der Pluijm

  1 maand geleden
  Misschien wordt het eens tijd om de democratie in te ruilen voor 'cratie die mensen met kennis en kunde op invloedrijke plaatsen zet in plaats van politici die alleen maar zijn gekomen waar ze nu zijn door stennis te maken, letterlijk vriendjespolitiek te bedrijven of een grote mond te hebben (maar weinig waarmaken). Misschien eens een docent als minister van onderwijs, een financieel deskundige (econoom) bij financiën, en ga zo maar door. Slechter kan het bijna al niet meer.
 • Danny Ketting

  1 maand geleden
  De extreem hoge accijnzen zijn, zoals men nu ondervindt, een duidelijk signaal dat de politiek (zowel nu als de laatste 30 jaar) onkundig is. Zodra er ergens een tekort is doet men accijnzen verhogen in plaats van met oplossingen komen. Mensen met verstand van zaken worden niet gehoord om maar te voorkomen dat men ziet dat de politiek onkundig is. Dus gewoon blijven aanklooien en de burgers verder uitknijpen.
 • Thomas Kievit

  1 maand geleden
  ''Een Europa''. Behalve als je je eigen bevolking er mee kan helpen.
 • Peter Rykmans

  2 maanden geleden
  Haha, dit Rutte4 kabinet visie?? Laat me alsjeblieft niet lachen. Dit kabinet stelt uit, schuift problemen naar voren toe, en komt pas veel te laat in actie met 'dempende' maatregelen terwijl het huis in de fik staat. Coalitiepartijen hebben de waan dat ze 'untouchable' zijn en geen consequenties volgende kans bij de stembus. Rutte heeft zijn prijs als langst zittende premier door stomme compromissen te sluiten met linkse partijen, D66 daarmee de Nederlandse maatschappij de vernieling ingejaagd.