Oekraïense soldaten ontfermen zich over de lichamen van overleden burgers in Irpin.
Volledig scherm
Oekraïense soldaten ontfermen zich over de lichamen van overleden burgers in Irpin. © AP

Waarom ogen en oren essentieel zijn in oorlogstijd

Vergeet niet om stil te staan bij die tientallen oorlogsverslaggevers in Oekraïne, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. Zij zijn onze ogen en oren op plekken waar de redeloosheid van oorlogvoeren zich uitbetaalt.

20 reacties

 • Hanneke Meer

  3 maanden geleden
  De halve wereld wist schijnbaar hoe meedogenloos de Russen in oorlog kunnen zijn. Alleen president Zelenski niet, want anders zou hij niet iedere keer zo verontwaardigd zijn. Biden had deze kennis over de Russen, maar stimuleerde Zelenski toch om door te gaan?Amerika zou zich niet in de oorlog mengen, maar heeft in de ogen van Poetin waarschijnlijk de hoofdrol.
 • Hanneke Meer

  3 maanden geleden
  J.Trenning. Alles van de Russen is dus misleiding? Als de door Zelenski opgeroepen strijders oorlogsmisdaden begaan, is hij ook zonder twijfel strafbaar? Beide partijen misleiden. Je kunt misdaden zo etaleren om het schokeffect te vergroten. Erg dat zij dat schijnen nodig te hebben, maar zaait wel twijfel. In deze oorlog wordt haat gekweekt en is daardoor buitenmatig gruwelijk aan het worden. Grenzend aan waanzin. Met een foto van een explosie in de verte breng je geen mensen in gevaar.
 • J. Trenning

  3 maanden geleden
  Hanneke Meer. wat Lavrov doet is bekend onder de Russische naam Maskirovka oftewel misleiding! Dat is een standaard onderdeel van de Russische (Sovjet) -doctrine. Er vindt nu onderzoek plaats naar al deze oorlogsmisdaden en uit wat er tot nu toe naar voren komt blijkt dat de Russen toch echt verantwoordelijk zijn voor deze gruwelijkheden. Dan het feit van de Nederlandse journalist, daar zal ook een antwoord opkomen. Misschien Oekraïense militairen/burgers in gevaar gebracht?
 • Hanneke Meer

  3 maanden geleden
  Waarom moest een journalist van Nederlands Dagblad vanwege het posten van een foto van een bomexplosie Oekraïne verlaten? Mocht dat niet gezien worden? En waarom wil Lavrov dringend een gesprek met de VN, terwijl Rusland verantwoordelijk zou zijn voor Boetsja? Daar waren dan weer geen ogen en oren aanwezig. Je wordt er op zijn minst wantrouwig van.
 • Ton Dolfijn

  3 maanden geleden
  De anderen zijn de hel zegt Sartre en oorlog is dat. Het eerste wat sneuvelt is de waarheid en de tegenstander is bij voorbaat veroordeeld. Persberichten van de tegenstander worden geblokkeerd, gruweldaden verricht of in scene gezet, Objectiviteit is ver te zoeken. Alle oppositie tegen Zelenski en Poetin in eigen land verboden. Mensen op straat worden zonder pardon doodgeschoten of gemarteld als verrader. Gruwel dus in de Ukraine. Vredesonderhandelingen kunnen dit stoppen. Voor gaan dus!