Wacht niet op de ander, pak die fiets
commentaarHup, beste forens. Wacht niet op de overheid of de werkgever om de juiste dingen te doen. Pak gewoon eens de fiets in plaats van de auto, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. Daar hebben we toch geen prikkel van derden voor nodig?
Een bonusje hier, een beloninkje daar, het moeras vol initiatieven om de Nederlandse werknemer tevreden te stellen wordt stilaan groter. Nu moet er weer een systeem komen om ons op de fiets te krijgen.
Het pleidooi kwam deze week van de coalitie Anders Reizen. De club vond zijn oorsprong in een treincoupé vol topbestuurders die in 2015 onderweg waren naar de Klimaatconferentie in Parijs. Geen fietsverkopers dus, wel topmensen die Nederland versneld klimaatneutraal willen krijgen. Het motto van het netwerk is ‘gewoon gaan doen’. Dat klinkt hoopgevend. Anders Reizen constateert dat we met zijn allen nog veel te gemakkelijk de auto pakken. Ruim vier op de tien forenzen (41 procent) woont op minder dan 10 kilometer van zijn werk. Dat zijn afstanden die je ook prima per fiets kunt afleggen; het is duurzaam en gezond voor lijf en leden bovendien.
Maar nu komt het. Uit onderliggend onderzoek blijkt dat werknemers best wíllen fietsen, maar dat ze het prettig vinden als daar iets tegenover staat. Een financiële aai over de bol. Een kwartje per gefietste kilometer, of een leaseplan voor een elektrische fiets. En dat wringt. De voorbije tijd heeft laten zien dat Nederland bijkans verzuipt onder de regeldruk en nu zou er weer een heel systeem moeten worden opgetuigd om ons op de pedalen te krijgen.
Zijn we in dit land zo verwend geraakt dat we eigenstandig geen beslissing meer kunnen nemen over wat beter is om te doen?
Het meest verbijsterende staat een stukje verder in het bijgeleverde onderzoek. Driekwart van de geënquêteerde forenzen vindt het stimuleren van duurzaam reizen vooral een taak van de overheid en de werkgevers. Slechts de helft ziet dit als een eigen verantwoordelijkheid. Dat laatste is natuurlijk om te huilen. Zijn we in dit land zo verwend geraakt dat we eigenstandig geen beslissing meer kunnen nemen over wat beter is om te doen? Is er, ondanks al die alarmerende klimaatboodschappen, zonder bonus, prikkel of regeling geen zalf aan te strijken?
Hup, beste forens. Wacht nou eens niet op een ander om de juiste dingen te doen. Eigen verantwoordelijkheid bestaat. Het zonnetje schijnt. Zet de helm op en pak gewoon eens de fiets. Daar zouden we echt geen overheidsprikkel voor nodig moeten hebben.
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
De natuur kan zonder ons, maar andersom geldt dat beslist niet
Dieren en zelfs bomen kunnen tegenwoordig meedoen aan verkiezingen. Zo komen ze volop in de belangstelling te staan. Alle extra aandacht is welkom, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
39
Wanbeleid ondermijnt draagvlak voor asielopvang
Het kabinet wil dat gemeenten statushouders meer dan nu met voorrang een huis toewijzen. De problemen zijn enorm, maar deze noodgreep is een brevet van onvermogen, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
8
Het keerpunt: vrijhandel of vrijheid?
De Europese Unie heeft ons veel zegeningen gebracht. Vrijhandel stond altijd met stip bovenaan. Maar de wereld blijkt niet zo maakbaar als gedacht en dat is lastig manoeuvreren, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen.
-
commentaar
En nu graag: ook minder btw op groente en fruit
De Haagse snelheid waarmee de accijns op benzine en diesel omlaaggaat is verbluffend, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen. Lukte dat met andere dingen ook maar. -
18
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
commentaar29
Ook telefoonverkeer hoort controleerbaar te zijn
Mark Rutte woont al bijna dertig jaar in hetzelfde appartement, zweert nog bij zijn oude Saab en gebruikte tot voor kort nog een ouderwetse mobiele telefoon waarmee hij niet op internet kon. Onlangs moest hij een nieuwe televisie kopen, omdat zijn oude beeldbuis het moderne tv-signaal niet meer kon verwerken. Het is juist die hang naar ‘alles bij het oude laten’ die Rutte nu in de problemen brengt, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar.
14 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageervan Bergen
Maria Yvonne Franssen
P.J.M Kortekaas
van Wijk
Brigitte Steijger