Theo Peeters
Volledig scherm
© Theo Peeters

We moeten het hebben over moeder

De ideeën van minister Helder over ouderenzorg krijgen veel kritiek, maar dat ze met ideeën komt is volkomen terecht, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.

31 reacties

 • Mentjox

  1 maand geleden
  Er zijn velen die niet afhankelijk willen zijn van anderen omdat hulpbehoevend zijn je eigenwaarde ernstig aantast als je geestelijk gezond http://bent.De dementerende weet meestal niet waar hij of zij aan toe http://is.Er zijn ook dementerende die een euthanasie wil hebben vast gelegd maar door "deskundigen" niet wordt erkend omdat op het moment van de dementerende niet meer weet wat er zou gebeuren .Nou daarom willen zij die een euthanasie wens hebben dit voorkomen .
 • bjorn Roos

  1 maand geleden
  ouderen zorg, jeugdzorg.. overal problemen.. Niet afvragen hoe het komt, die mensen zitten er nog en het is niet zo raar dat alles, maar dan ook alles slechter gaat.
 • Hildegard Tummers

  1 maand geleden
  Ben het met haar eens dat we anders moeten werken. Ze zegt dat er meer gebruik gemaakt kan worden van zorgtechnologie en dat veel ouderen niet meer willen douchen. Ze werkt duidelijk niet in de praktijk en toets niet aan de professionals of dat werkelijk zo is? Technologie omarm ik, maar mislukt vaak door onvoldoende begeleiding. De generatie van nu wil toenemend vaker douchen. Wekelijks douchen is smerig, vooral bij incontinentie. Ik mis elke keer hierin de dialoog met zorgprofessionals zelf.
 • H Bakker

  1 maand geleden
  "Vrouwenberoepen, geen waardering, geen zorg meer. Na 45 jaar langdurige zorg gegeven te hebben weet ik niet beter dan dat er negatief over gesproken werd. Minister -president Lubbers zei: "Iedere huisvrouw kan dit werk doen". Geert Wilders wilde salaris verhoging want wie wilde nou " iemand anders billen wassen"? Ik heb de beste verzorgenden zien vertrekken. Ooit hielp ik een terminale man na een hele zware nacht onder douche. Hij zei: " ik wist niet dat de hemel zo laag was".
 • L. Koenraad

  1 maand geleden
  In 1977 hadden we al te kort. 4 zaaltjes 8 bedden licht dementerenden, 4 zaaltjes 4 bedden zwaar dementerenden, 1 zaaltje 6 bedden beginnend dementerenden x 2 (mannen/vrouwen) nacht en avonddienst 1 hoofd en 2 verplegenden/verzorgenden per afdeling (incl. alle rompslomp met eventueel afleggen overledene) waarvan vaak ook nog 1 leerling. eerste ochtendwasje begon om 4 uur 's nachts waarna ze weer terug in bed gelegd werden. Overdag 2 huiskamerzalen en 16 man/vrouw personeel, ga er maar aanstaan.