De Friezenhal wordt omgebouwd tot tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen.
Volledig scherm
De Friezenhal wordt omgebouwd tot tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen. © ANP

Zes maanden opvangstress is te veel voor een kinderleven

De situatie in de noodopvang voor vluchtelingen is zo belabberd dat Kinderombudsman Margrite Kalverboer zich erover buigt. De kinderen verdienen snel een betere plek. Zes maanden opvangstress is te veel op een kinderleven. En Nederland onwaardig bovendien, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen.

11 reacties

 • J. During

  1 maand geleden
  Waarom roepen we dat iedereen die in Nederland asiel aanvraagt een vluchteling is? De meeste komen omdat het hier beter is dan in het land van herkomst waar hun regering elke poging om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te nemen traineert. Dat het in het land van herkomst slechter is is mede een gevolg van hun ongeremde bevolkingsgroei met alle gevolgen van dien.
 • Dick Boerema

  1 maand geleden
  De meesten hebben al heel veel landen gepasseerd waar het veilig wonen is maar het was tot een paar weken terug nergens zo goed dan in Nederland. En nu zitten we vol. Dus zullen ze de eerste 10 of 20 jaar een andere plek moeten zoeken. Dan komt onze eigen jeugd ook weer eens in aanmerking voor een betaalbare woning. Ook goed voor het personeelstekort in de zorg, het onderwijs en bij justitie.
 • Julia van Damme

  1 maand geleden
  Ik denk vaak: Als ik uit een oorlogsgebied zou komen, waar ik hele dagen luchtalarm zou horen met angst in mijn hart, en bommen zou zien vallen rondom mij, wat zou ik dan zielsgelukkig zijn als ik met mijn kinderen naar een veilig land zou kunnen. Ja, echt, dat denk ik heel vaak. Natuurlijk is slapen in een sporthal niet 'leuk', maar wel veilig, toch? En, zoals hieronder al opgemerkt: Komen al die 'vluchtelingen' wel uit een oorlogsgebied? Klagen is makkelijk hoor.
 • van dongen

  1 maand geleden
  Wat een mare reacties zeg, als morgen hier mensen massal op de vlucht slaan dan zijn we dankbaar voor alle hulp, maar dat betekent niet dat het je niets doet als je je kinderen ziet slapen in een sporthal, maandenlang, tussen het gesnurk, geruzie en gescheet van honderd anderen. Dan smeken we ook of omwille van onze kinderen er iets te krijgen is wat iniedergeval huiselijk aan doet. Dat is toch niet meer dan normaal, dat wil elke ouder.
 • JOHN MULDER

  1 maand geleden
  John Mulder Uit welk land komen die kinderen. Onder welke omstandigheden hadden zij daar geleefd? En @ Van den Broek: is dat een reden om asiel te verlenen? Al sinds de jaren vijftig worden hulpgelden gestort in vaak bodemloze putten. Natuurlijk triest voor hen die er mee te maken hebben. Maar moeten wij dan als Atlas de halve wereld op de schouders nemen? Opvang en hulp in de regio met de eigen taal en culturele achtergrond met de juiste medische hulp en onderricht.