Zes maanden opvangstress is te veel voor een kinderleven
De situatie in de noodopvang voor vluchtelingen is zo belabberd dat Kinderombudsman Margrite Kalverboer zich erover buigt. De kinderen verdienen snel een betere plek. Zes maanden opvangstress is te veel op een kinderleven. En Nederland onwaardig bovendien, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen.
Het is vaker gezegd, maar tegelijk kan het niet vaak genoeg wórden gezegd; het is pijnlijk hoe we hier omgaan met mensen die huis en haard hebben verlaten.
De noodkreten van de burgemeester van Ter Apel galmen al weken door de gangen van politiek Den Haag. De Groningse commissaris van de Koning René Paas noemde het ‘een nieuw dieptepunt’ toen tientallen mensen buiten de hekken van het centrum dreigden te moeten slapen.
Maar al hun noodkreten ten spijt: dat tweede aanmeldcentrum is er nog steeds niet. Staatssecretaris Eric van der Burg is wel in gesprek, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer, maar een garantie dat het opschiet gaf hij niet. En en passant vertelde hij dat de crisisnoodopvang in sporthallen en tenten nog wel een paar weken langer duurt.
Half Nederland lijkt intussen te vergeten wat zich afspeelt in de uithoeken van Nederland - want ja, vooral dáár strijken burgemeesters met de hand over het hart en worden de sporthallen gevuld. De eerste groep buitenslapers van Ter Apel werd overgebracht naar een sporthal in Heerenveen. Het Rode Kruis charterde er inderhaast een ploeg vrijwilligers die zo goed en zo kwaad als het kan de logees een aangenaam verblijf proberen te bezorgen. Maar prettig wordt het natuurlijk nooit, een sporthal met zwarte tussenwandjes. Het is heel gehorig bovendien.
Geen daglicht, geen afsluitbare vertrekken, geen zicht op verandering, geen perspectief
In Leeuwarden, nog zo‘n ‘uithoek’, bivakkeren sinds november 600 mensen in de Friezenhal. De spanningen groeien. Vorige week trok Unicef aan de bel. De opvang voldoet niet aan de minimumeisen voor kinderen.
Het onderwijsteam van de Internationale Schakel Klas (ISK) rept in de Leeuwarder Courant van dinsdag van een ‘toxische stress’ bij veel kinderen. Geen daglicht, geen afsluitbare vertrekken, geen zicht op verandering, geen perspectief. Het enige dat ze van een noodarts krijgen is een paracetamolletje.
De situatie is zo ernstig dat nu ook Kinderombudsman Margrite Kalverboer zich erover buigt. Kalverboer zegt met de staatssecretaris in gesprek te zijn.
Het is te hopen dat één gesprek voldoende is om in elk geval voor deze groep kinderen - er zitten er in Leeuwarden 150 - snel een betere plek te vinden. Zes maanden stress is te veel op een kinderleven. En Nederland onwaardig bovendien.
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUM
2000 slaapplekken voor Oekraïners vinden is een pittige klus: ‘Er wordt vanuit het hart gewerkt’
Het is een pittige klus om voor eind deze maand tweeduizend slaap- en leefplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne in deze regio geregeld te hebben. En het is nog maar de vraag of het gaat lukken. ,,Er komt meer bij kijken dan mensen misschien op het eerste gezicht denken. Maar we zijn blij dat we voor de vluchtelingen van betekenis kunnen zijn.” -
29
Droogte schreeuwt om haast bij uitvoering deltaplan
De droogte is inmiddels een jaarlijks terugkerend probleem. Hoewel er al veel in gang is gezet om ons voor te bereiden op periodes met weinig neerslag, is het tijd voor een versnelling. En een forse ook, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10.
-
28
Migratieplan Brussel schuift nadelen af op de kwetsbaren
De Europese Commissie wil meer arbeidsmigranten uit Afrikaanse landen halen. Inderdaad is er een groot tekort aan werknemers in bijvoorbeeld de landbouw en de zorg, maar het is de vraag of dit voorstel daar een oplossing voor biedt, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
5
De overheid hoort onbevooroordeeld te zijn
Het kabinet erkent dat er sprake was van ‘institutioneel racisme’ bij de Belastingdienst. Dat betekent dat het systeem groepen mensen benadeelde. Maar van wijdverbreid racisme bij ambtenaren wil het kabinet niets weten. Het lijkt een woordenspel, maar dat is het niet, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
COA wil af van noodopvanglocaties voor asielzoekers
De asielopvang in Nederland kan en moet anders, schrijven de bestuurders van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in hun jaarverslag. Ze willen graag af van noodopvanglocaties.
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJ. During
Dick Boerema
Julia van Damme
van dongen
JOHN MULDER