Het is zo droog dat toeristen de rivierbedding van de Loire kunnen oversteken.
Volledig scherm
Het is zo droog dat toeristen de rivierbedding van de Loire kunnen oversteken. © AFP

Zuchten helpt niet, matigen wel

Doe dat zwembadje vandaag iets minder vol en zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen. Het zal de Italiaanse rijst, de Franse maïs en de Zwitserse gruyère niet direct redden. Maar elke liter besparing is een klein stapje in de goede richting, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen.

31 reacties

 • Julia van Damme

  1 maand geleden
  Dag C.J.H. PIETERSE: Ik woon in een tot appartementen verbouwd kantoorgebouw met voor ieder huishouden eigen meters. Bizar goed geïsoleerd tot mijn grote ergernis, want de hitte is hier niet meer uit te krijgen. Ik kan niet tegen warmte, dus daarom stook ik niet en heb zomer en winter alle ramen open; het is niet vochtig. Ongetwijfeld wordt er door buren om mij heen wel gestookt. Winter hier max. 17, zomer soms 32. Ik vind het een hel, die overdreven isolatie in moderne woningen. Ongezond ook.
 • C.J.H. PIETERSE

  1 maand geleden
  @Julia van Damme: Het kan ook een koopappartement betreffen. En verder heb ik geen verstand van de technische mogelijkheden om in appartementencomplexen aparte meters te kunnen realiseren voor water- en gasverbruik achteraf, dus nadat zo'n complex al gebouwd is. // U gebruikt de verwarming nooit: wordt het dan niet vochtig binnen, of geven de appartementen onder, boven en naast u voldoende warmte aan uw appartement af, dat daarvan geen sprake is? En wat is de maximumtemperatuur bij u dan?
 • Julia van Damme

  1 maand geleden
  Dag @C.J.H. PIETERSE. Ik ben zo iemand die door minder waterverbruik haar termijnbedrag kan verlagen en ik woon niet in een huis, maar in een appartement met eigen meters voor water, elektra en gas. Alle keren dat ik verhuisd ben heb ik bewust niet gekozen voor woningen met gemeenschappelijke meters, blokverwarming (ik stook niet) of stadsverwarming, daar informeer ik altijd specifiek naar. Het blijkt dat gemeenschappelijke voorzieningen vaak ook een verdienmodel zijn voor verhuurder.
 • C.J.H. PIETERSE

  1 maand geleden
  Degenen die hier schrijven door minder waterverbruik geld terug te krijgen wonen in een huis; niet in een appartementencomplex waar het waterverbruik wordt omgeslagen over het aantal appartementen of, in voorkomende gevallen: het type appartement dat je bewoont (en dat ook soms nog zonder rekening te houden met het aantal bewoners ervan!). Aparte watermeters plaatsen is niet altijd (of nooit?) mogelijk: als je dan toch zuinig met water omgaat, doe je dat principieel vanwege het milieu.
 • De waard

  2 maanden geleden
  Ik snap nog steeds niet waarom we nog altijd de plee doorspoelen met kraanwater. Verder heb ik het zwembadje (vrij klein) 1 keer gevuld en heb er een pomp op draaien (die moet nog een x op zonnepanelen gaan draaien) De auto was ik altijd met slootwater, en ik woon aan een sloot, dus ook de tuin sproei ik altijd met slootwater, het verdampt toch uit de sloot anders, dus zakt nu via mijn tuin weer de bodem in. Je kan een regenton installeren, maar zou al tijden droog staan.