Banksy wilde kunstwerk volledig versnipperen

VideoBanksy wilde zijn kunstwerk dat laatst op een veiling in Londen werd verkocht in zijn geheel vernietigen. Dat blijkt uit een video die de kunstenaar op zijn website heeft geplaatst.

In de video is te zien hoe het schilderij Meisje met ballon voor de helft wordt versnipperd als het net is verkocht. Dan wordt het beeld zwart met de tekst: ,,Bij de repetities werkte het iedere keer''. Een fragment volgt waarin te zien is dat een kopie van het schilderij in zijn werkplaats volledig wordt versnipperd door het ingebouwde apparaat in de omlijsting.

Beelden van de veiling gingen de hele wereld over. Volgens veilinghuis Sotheby's heeft Banksy met de destructieve stunt feitelijk een nieuw kunstwerk gecreëerd. Het werk was voor omgerekend 1,2 miljoen euro verkocht, maar is nu vermoedelijk veel meer waard.

Volledig scherm
Het halfversnipperde kunstwerk van Banksy. © AFP
  1. Iconische reclames: wedden dat jij ze allemaal nog kent?
    PREMIUM
    Quiz

    Iconische reclames: wedden dat jij ze allemaal nog kent?

    Een reclamecampagne bedenken die de essentie weergeeft van het product dat aan de man moet worden gebracht én blijft hangen. Soms tientallen jaren later nog. Dat lijkt simpel, maar is razend moeilijk, weet Jaap Toorenaar (64), reclameschrijver en auteur van het boek Hoe verzinnen ze het? Hij interviewde daarvoor ruim vijftig vakgenoten die de meest iconische reclames hebben verzonnen. Wedden dat u ze allemaal herkent?