L'origine du Monde is te zien in Musee d'Orsay in Parijs
Volledig scherm
L'origine du Monde is te zien in Musee d'Orsay in Parijs © reuters

Beroemdste vagina krijgt na 150 jaar een gezicht

Het was een schandaal in 1866 en het zorgt in 2013 nog steeds voor beroering. Van L'origine du Monde, een schilderij van Gustave Courbet, zou een nieuw stuk zijn opgedoken. Met daarop het hoofd van het model in kwestie.

Kunstkenner Jean-Jacques Fernier met afbeeldingen van de twee schilderijen
Volledig scherm
Kunstkenner Jean-Jacques Fernier met afbeeldingen van de twee schilderijen © reuters

Op L'origine du Monde - een werk dat in het Musée d'Orsay in Parijs wordt tentoongesteld - beeldde de Franse realistische schilder Gustave Courbet bewust provocerend een naakte vrouw af. Alleen het onderlichaam, met de vulva, van de vrouw is daarop te zien.

Nu blijkt dat Courbet zijn doek mogelijk 'onthoofdde'. Een verzamelaar die het schilderij met het hoofd van het model enkele jaren geleden kocht, bedacht later dat het wel eens bij het beroemde werk zou kunnen horen. Kenners concludeerden dat het vrouwenhoofd perfect bij het controversiële schilderij past. Ook zou op beide doeken hetzelfde soort verf zijn gebruikt.

Het blijft een mysterie waarom Courbet zijn werk in stukken zou hebben gesneden. Eén reden zou de grootte van het originele doek kunnen zijn (1 bij 1,2 meter), een andere mogelijkheid is dat de kunstenaar de identiteit van zijn model door de ingreep geheim wilde houden.

Volledig scherm
© reuters