Volledig scherm
© VIDEOSTILL YOUTUBE

Bewerkte klassieke vrouwen voldoen nu aan ideaalbeeld

De mooie, volle dames in de klassieke Renaissance schilderijen zouden in de huidige samenleving niet voldoen aan het heersende ideaalbeeld van de vrouw. Dat statement maakt kunstenares Anna Utopia Giordano met haar collectie van gefotoshopte klassiekers, zoals de 'Birth of Venus' van Sandro Botticelli.

Ze sneed digitaal wat vet weg bij de dames en maakte hun figuur minder voluptueus. De buiken werden strakker, de borsten groter en steviger, de dijen dunner, de armen slanker en het gehele lichaam wat gespierder.

Volgens Giordano is het beeld van schoonheid door de eeuwen heen behoorlijk veranderd. Van de strakke gespierde beelden vervaardigd door de Griek Polykleitos tot de weelderige vormen tijdens de Renaissance, naar het slanke, bijna jongensachtige lichaam van het Britse supermodel Twiggy tot de atletische lichamen van de huidige sterren, zo schrijft de kunstenares op haar website.

Ze stelt zich de vraag wat er gebeurd zou zijn als de esthetische standaard van onze samenleving nog altijd werd bepaald door grote kunstenaars uit het verleden. Giordano maakte haar collectie al eerder, maar de beelden worden de afgelopen dagen in buitenlandse media opgepakt. Kijk hier voor een overzicht van de bewerkte klassiekers.