Volledig scherm
Boeken van honderden jaren oud zijn nu digitaal beschikbaar. © ANP

Bibliotheek zet 500 eeuwenoude boeken online

Godsdienstige geschillen, de Nederlandse opstand en amoureus tijdverdrijf. Een doorsnede van wat Nederlanders in de 16de eeuw bezighield is sinds vandaag te raadplegen via de website van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, die door het Britse ProQuest 50.000 oude boeken, kranten en tijdschriften tot 1700 laat digitaliseren. Daarvan staan alvast 500 boeken online.

Hieronder bevinden zich 40 edities van psalmbewerkingen die in de vroegmoderne tijd zeer in trek waren. Ook liedboekjes vormden destijds een populair genre. Werken van Bredero, Cats, Coornhert en Vondel zijn nu eveneens online beschikbaar.

  1. Seks, SM en fetisjisme: je ziet het allemaal bij deze expositie in het Centraal Museum (niet voor de gevoelige kijkers)
    PREMIUM
    video

    Seks, SM en fetisjisme: je ziet het allemaal bij deze expositie in het Centraal Museum (niet voor de gevoelige kijkers)

    Een tekening van een naakte badende vrouw in het Van Gogh Museum leidde onlangs tot grote ophef, omdat die te aanstootgevend zou zijn. Het Centraal Museum in Utrecht gaat een flinke stap verder en exposeert vele tientallen niets verhullende kunstwerken van vrouwelijke naakten, seks, SM en fetisjisme. ,,Ik ben niet bang voor ophef’’, zegt artistiek directeur Bart Rutten.