Kruisiging van Christus (atelier Jan van Eyck of navolger) uit de periode 1440-1450.
Volledig scherm
Kruisiging van Christus (atelier Jan van Eyck of navolger) uit de periode 1440-1450. © Boijmans van Beuningen

Boijmans verwerft zeldzame 'tekening van een tientje'

Museum Boijmans van Beuningen heeft voor een paar ton een 600 jaar oude pentekening verworven die een Groningse psychiater ruim 40 jaar geleden voor slechts tien gulden kocht op een veiling. Het gaat om een prent uit het atelier van de Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck waarvan lang onduidelijk was of het een authentiek exemplaar betrof.

Het Rotterdamse museum noemt de verwerving 'een droomaanwinst en een belangrijke aanvulling die tegelijkertijd een lacune vult op het gebied van de vroege Nederlandse tekenkunst.' In het prentenkabinet van Boijmans zat volgens conservator Friso Lammertse nog geen tekening die rechtstreeks was gelinkt aan de Vlaamse schilder Jan van Eyck. 

De verwerving van de prent met de naam 'Kruisiging van Christus' is mede mogelijk gemaakt door het Dura kunstfonds van de Vereniging Rembrandt. Museum Boijmans van Beuningen ontdekte de tekening tijdens de voorbereidingen op de tentoonstelling 'De Weg naar Van Eyck' in 2012-2013. De vondst werd destijds wereldkundig gemaakt in het televisieprogramma De Wereld Draait Door

Een Groningse psychiater kocht de bewuste prent in 1971 voor tien gulden op een inboedelveiling in Slochteren. Hij verkeerde in de veronderstelling dat het een 15e eeuwse tekening was van Jan van Eyck. Deskundigen oordeelden destijds dat het om een 19e eeuwse kopie ging. Volgens museum Boijmans telden internationale kunstexperts onlangs vast dat het wel degelijk een origineel exemplaar is. 

Hoewel kunsthistorici het er nog altijd niet over eens zijn wie de tekening maakte - Van Eyck zelf, zijn broer Hubert, een medewerker of een navolger - staat de kunsthistorische waarde van de prent volgens Boijmans van Beuningen 'buiten elke twijfel'.