Volledig scherm
De plek waar de botten zijn gevonden © AP

Botten van Mona Lisa gevonden in klooster

De botten van Mona Lisa zijn gevonden. Dat beweren Italiaanse onderzoekers donderdag in een persconferentie. Die vonden een dijbeen in het St. Ursula klooster in Florence dat stamt uit 1542, het jaar dat model Lisa del Giocondo overleed.

Volledig scherm
Onderzoeker Silvano Vinceti poseert voor de opgraving in het St. Ursola klooster in Florence © AP
Volledig scherm
© afp

In het klooster in het centrum van Florence onderzoeken al sinds 2011 wetenschappers menselijke resten uit het gemeenschappelijke graf, die zij enkele jaren geleden vonden dankzij oude documenten. Meerdere resten zijn gevonden, maar slechts één daarvan, een dijbeen, komt uit 1542: het jaar waarin de adellijke Lisa Gherardini del Giocondo stierf.

De Italiaanse onderzoeker Silvano Vinceti vertelde dat alle botten zeer nauwkeurig zijn onderzocht. ,,We concluderen dat deze overblijfselen waarschijnlijk die van Lisa del Giocondo zijn'', aldus de onderzoeker.

Lisa del Giocondo
In 1479 werd het model Lisa del Giocondo geboren. Zij was gehuwd met een Florentijnse handelaar, Francesco del Gioconda. Die sponsorde het beroemde portret dat nu in het Louvre in Parijs hangt.

Eenmaal weduwe trok ze zich terug in klooster St. Ursula waar twee van haar dochters nonnen waren. Ze is daar in 1542 dus ook begraven. Op deze plek zijn nu haar botten gevonden.

Geen schedel
De onderzoekers waren op zoek naar een schedel, dus de vondst van slechts een dijbeen was teleurstellend. Het doel was namelijk op basis van de schedel haar gezicht te reconstrueren en te vergelijken met het portret. De oudere skeletten zijn te oud om nu nog te kunnen bewijzen dat ze van haar zijn geweest en het is niet mogelijk om nog een DNA-test te doen.