Volledig scherm
De Taxuslaan in Bentveld. FOTO STREETVIEW

'Buchenwaldhek' mag er komen

UpdateDe bouw van een hek dat doet denken aan het voormalige concentratiekamp Buchenwald mag doorgaan. Het kunstwerk op een landgoed in Bentveld wordt gebouwd volgens de afspraken in de vergunning.

Dat heeft de gemeente Zandvoort, waar Bentveld ligt, laten weten. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) had Zandvoort vrijdag opgeroepen de werkzaamheden te laten stoppen.

Een particulier heeft de bekende designstudio Job opdracht gegeven het hek te ontwerpen. Het bestaat onder meer uit prikkeldraad en schoorstenen.

Bel
Het CIDI stelde dat de bouw moet stoppen omdat die in strijd is met de verleende vergunning. De organisatie had namelijk vernomen dat er een bel aan het hek zou komen te hangen met in het Latijn de spreuk 'ieder het zijne'. Boven de poort van Buchenwald hing die tekst in het Duits. In de vergunningaanvraag stond die bel echter helemaal niet.

Vanwege de commotie is burgemeester Niek Meijer een kijkje gaan nemen bij het kunstwerk. Ook sprak hij met de opdrachtgever. Die vertelde dat er helemaal niet zo'n bel komt en dat dit ook helemaal nooit de bedoeling is geweest.

De verwarring over de bel is vermoedelijk mede ontstaan door een interview met designer Job Smeets van Studio Job in het tv-programma De wereld draait door. Daarin vertelde hij zelf over de bel en verdedigde hij het ontwerp hiervan ook.

Interpretaties
De gemeente Zandvoort is van mening dat het kunstwerk zoals dat in de vergunningaanvraag staat 'niet aanstootgevend is en niet leidt tot verstoring van de openbare orde'. Wel noemt zij het 'zeker een object dat, zoals kunst wel vaker doet, voor meerdere interpretaties vatbaar is'.