De boeken van Barry: Ik geef bijna al mijn boeken weg

Welk boek heeft het meest voor ons land betekend? Op die vraag moet definitief een antwoord komen. Alle lezers mogen meebeslissen tijdens de Verkiezing van het Belangrijkste Boek. Bekende Nederlanders doen komende weekje een boekje open over hun favoriete exemplaren. Deze week: Barry Atsma.

Quote

Het gaat in de kern ook over je eigen ontstaans­ge­schie­de­nis

Barry Atsma
Volledig scherm
Barry Atsma © Marco Hofsté

Stemmen op úw belangrijkste boek?

Ga naar belangrijksteboek.nl

Om met de deur in huis te vallen: u hebt geen boekenkast?
,,In plaats van een kast heb ik stapels boeken her en der door het huis liggen. Ik ben niet zo van het boeken houden. Boeken moeten worden gelezen en niet in een kast staan. Ik geef bijna al mijn boeken weg."

Ook het voor u belangrijkste boek?
,,Ja, dat is de prijs van alles cadeau doen. Ik weet niet eens meer aan wie ik het heb gegeven. Maar ik troost me met de gedachte dat die persoon er heel blij van is geworden."

Welk boek was dat?
,,Kroniek van het vuur van de Uruguayaanse auteur Eduardo Galeano. Het gaat over de ontstaansgeschiedenis van Zuid-Amerika. Omdat ik als kind in Brazilië heb gewoond, vond ik het extra leuk om te lezen. Het boek diende zo'n twintig jaar geleden als inspiratie voor een solo die ik maakte voor mijn afstuderen aan de toneelschool.
,,Die solo is er nooit van gekomen, maar de strekking van het boek bleef hangen. Het gaat in de kern ook over je eigen ontstaansgeschiedenis. Dat ik bijvoorbeeld nu in vrijheid kan leven, daar zijn mensen voor gestorven. Het boek is ook een soort zoektocht, waarom doen mensen wat ze doen? Waarom zijn ze zoals ze zijn? Daar heb je ook als acteur veel aan."

Welk boek heeft u onlangs nog verrast?
,,De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown, een zelfhulpboek. Het gaat over wat er gebeurt als je je kwetsbaar opstelt. Als je je openstelt, gebeurt er namelijk heel veel. Ik had het boek voor Noortje (zijn vriendin, actrice Noortje Herlaar, red.) gekocht omdat ze in een film speelt die daarover gaat. Zij was enthousiast en toen ben ik het ook gaan lezen. Het zette me aan het denken: je kwetsbare kant bewust tonen levert veel onverwachte, inspirerende ontmoetingen op."

U heeft twee dochters. Bent u een voorleesvader?
,,Ik heb co-ouderschap. Als mijn dochters bij mij zijn, lees ik elke avond voor. Het is mooi en intiem om samen te lezen. Al wordt mijn plek als voorlezer soms ingepikt. Mijn oudste kan lezen en leest nu de jongste voor."