Volledig scherm
PREMIUM
Een windmolen van 1,8 mm, gezien door een microscoop in museum Mondial in Volendam. Het kunstwerkje van goud is gemaakt door Mykola Syadristy uit Oekraine. In het museum staan veertien miniatuurkunstwerken. © Marco Okhuizen

De kleinste Rembrandt (1,8 mm) hangt in de haven van Volendam

Foto'sJe weet niet wat je ziet. Een windmolentje van nog geen 2 millimeter of het oog van een naald waarin vier gouden kameeltjes zijn geplaatst. Of het kleinste portret van Rembrandt ooit gemaakt. De kunstwerkjes maken deel uit van een bijzondere collectie van de Oekraïense kunstenaar Mykola Syadristy. Nu te bewonderen in Volendam. 

Hoe belanden twee buren uit Zwolle met veertien Oekraïense kunstwerken in de haven van Volendam? Dat is een bijzonder verhaal. Hoofdrolspelers zijn Mykola Syadristy, Murat Bilal en Marc den Hertog. De eerste is een beroemdheid in Oekraïne en Rusland vanwege zijn miniatuurkunstwerken die een gemiddelde grootte hebben van 3 millimeter! Buiten de Oekraïense hoofdstad Kiev was nergens ter wereld een museum waar het bijzondere werk van de inmiddels 81-jarige Syadristy een vaste plek heeft. Volendam heeft de eer de tweede vaste uitvalsbasis te zijn van zijn micro-art. Met dank aan Murat Bilal en zijn buurman Marc den Hertog.