De Zevende Zus best verkochte boek in 2021, Lucinda Riley domineert bestsellerlijst met vijftien titels
Voor het vierde jaar op rij voert Lucinda Riley de Nederlandse bestsellerlijst aan. In totaal staan vijftien titels van de vorig jaar overleden schrijfster in de CPNB Top 100. De totale boekverkoop in Nederland zit in de lift.
Afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 43 miljoen boeken verkocht; 5 procent meer dan het jaar ervoor en het hoogste aantal in tien jaar tijd. Met stip de meest verkochte auteur is Lucinda Riley, die met vijftien verschillende titels in de ranglijst met honderd best verkochte boeken staat, zo maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vanmiddag bekend.
,,Geweldig. Wat zou Lucinda trots zijn geweest”, reageert haar Nederlandse uitgever Sander Knol, die met de Ierse schrijfster bevriend was. ,,Kennelijk blijft ze lezers aanspreken met de universele thema's die ze aansnijdt: wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Wat is belangrijk in het leven?”
Laatste deel
Van De Zevende Zus zijn afgelopen jaar in Nederland 300.000 exemplaren verkocht. Van Rileys zeven zussen-serie gingen in Nederland en België inmiddels ruim 3 miljoen exemplaren over de toonbank, van haar boeken die niet tot de serie behoren nog eens 1,5 miljoen. Fans wachten met smart op het achtste en laatste deel van de zussen-serie. Dat boek, over de mysterieuze vader Pa Salt, wordt momenteel geschreven door Rileys zoon. Het schrijven verloopt voorspoedig, aldus Knol, die goed contact met hem onderhoudt. ,,Lucinda heeft de inhoud uitgebreid met hem besproken en zelf een aantal hoofdstukken geschreven. We verwachten het in de loop van volgend jaar uit te kunnen brengen.” Eerst verschijnt in mei nog een niet eerder uitgebracht boek dat Riley schreef voor ze ziek werd: De geheimen van de kostschool.
De jongen, de mol, de vos en het paard
Het kinderboek De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy, vertaald door Arthur Japin, eindigde met 234.000 verkochte exemplaren op de tweede plaats van de bestsellerlijst en is daarmee vanzelf ook het bestverkochte kinderboek van het afgelopen jaar.
Het veelbesproken Ik ga leven van debutante Lale Gül haalde de derde plek met 207.000 verkochte boeken. Het is meteen het bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige boek. Er staan zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken bij de eerste tien, maar in de hele Top 100 zijn ze met 46 in de minderheid.
Het meest gevraagde genre in de Top 100 was vorig jaar de vertaalde literaire roman (26 boeken in de lijst), gevolgd door oorspronkelijk Nederlandstalige non-fictie (24 boeken in de Top 100).
De CPNB Top 100 meest door bibliotheken uitgeleende boeken 2021 wordt aangevoerd door De meeste mensen deugen van Rutger Bregman (35.000 uitleningen). Het is het tweede jaar dat dit boek hier op één staat. ‘t Hooge Nest van Roxane van Iperen staat op de tweede plek en De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld op de derde.
Last van winkelsluiting
In totaal gaven Nederlanders afgelopen jaar 647 miljoen euro uit aan boeken, 8 procent meer dan in 2020. De verkoop van kinderboeken en non-fictie steeg het sterkst. Toch wisten boekwinkels daar maar matig van te profiteren, aldus CPNB. De grootste winst ging naar online winkels, die een groei zagen van zo'n 20 procent. Fysieke winkels verkochten 7 procent minder boeken.
,,De verplichte winkelsluiting de eerste maanden van 2021 en vlak voor kerst heeft er ingehakt”, concludeert CPNB. In vergelijking met 2019, toen er nog geen corona was, was de afzet in de fysieke boekwinkel vorig jaar 16 procent lager en de omzet 15 procent minder. ,,Toch is de consument loyaal aan de fysieke boekwinkel. Tussen de twee lockdowns in werden in 2021 méér boeken gekocht dan in dezelfde periode in 2019 en 2020.”
Niettemin is het online verkoopkanaal inmiddels goed voor 51 procent van de totale afzet en voor 58 procent van de omzet. Sinds 2020 levert de online route een merendeel van de totale omzet op.
Blij en bezorgd
De afzet van alleen Nederlandstalige boeken is met 1 procent gegroeid en de omzet met 6 procent. Fysieke winkels verkopen de meeste Nederlandstalige titels. De markt voor anderstalige boeken, vooral Engelse, groeide qua afzet met 28 procent en qua omzet met 23 procent.
CPNB-directeur Eveline Aendekerk is wel blij met de cijfers, maar ook bezorgd over bepaalde ontwikkelingen: ,,Onder die mooie groei zit de zorg van het kleiner wordend aandeel van oorspronkelijk Nederlandstalig en het afnemend marktaandeel van de fysieke boekhandel. Beide kunnen een bedreiging vormen voor het cultureel literaire klimaat in Nederland. Daar zullen we als collectief alert op moeten zijn.”
Flinke daling bibliotheken
De bibliotheken leenden circa 38 miljoen papieren boeken en fysieke luisterboeken uit, een daling van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. ,,Het is het tweede jaar op rij dat we door coronamaatregelen een flinke daling zien in het aantal fysieke uitleningen van fysieke materialen”, zegt de CPNB. In 2020 daalde de uitleningen ook al met een kwart.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuw boek Zeven zussen-schrijfster Lucinda Riley verschijnt in voorjaar 2022
In het voorjaar van 2022 verschijnt een nieuw boek van Lucinda Riley, de inmiddels overleden schrijfster van de succesvolle serie de Zeven zussen. Dat heeft haar familie aangekondigd. -
Nationale Museumweek | Herken jij deze tien Nederlandse musea?
-
Pia Douwes ontvangt na 35 jaar Oeuvre Musical Award
Actrice Pia Douwes ontvangt dit jaar de Oeuvre Musical Award op het Musical Awards Gala, dat op 28 april plaatsvindt. Douwes krijgt de prijs omdat zij volgens de jury ‘Nederlands grootste musicalvedette’ is. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Eerste hit van U2 werd 40 jaar geleden geboren in Hattem: ‘Zo trots als een aap’
Hattem beleefde exact veertig jaar geleden een legendarisch optreden van U2. De Ierse band brak ermee door in Nederland en daarna volgden Europa en de rest van de wereld. In zalencomplex ‘t Heem werd de hit I Will Follow voor de tv vastgelegd. Een reconstructie. -
Rileys De Zeven Zussen bereikt unieke status van Diamanten Boek
De Zeven Zussen, de bestseller van wijlen Lucinda Riley, heeft de status Diamanten Boek gekregen. Uitgever Sander Knol werd vandaag verrast met deze oorkonde, die sinds zeven jaar niet werd uitgereikt.