Volledig scherm
Margreet de Heer, Stripmaker des Vaderlands. © @Margreet de Heer

Eerste Stripmaker des Vaderlands wil strips op de boekenlijst

Margreet de Heer is vanavond gekozen tot eerste Stripmaker des Vaderlands. Wat ze de komende drie jaar gaat doen? ,,Strips op de literatuurlijst van de middelbare school proberen te krijgen.”

Er was al een Dichter des Vaderlands. En een Denker. Maar sinds vanavond kent Nederland ook een Stripmaker des Vaderlands. Aan de vooravond van het grote Stripfestival in Breda brachten meer dan 3.000 stripfans hun stem uit; het resultaat is dat Margreet de Heer (44) voor de komende drie jaar de titel draagt. Ze won de strijd onder meer van Robert van der Kroft, de tekenaar van Sjors en Sjimmie.

Gefeliciteerd! Wat gaat de eerste Stripmaker des Vaderlands precies doen?

,,Ik ga onder meer een keer in de maand een strip maken over een actuele gebeurtenis. Dat zou nu bijvoorbeeld over het regeerakkoord kunnen gaan. Een taai onderwerp? Ik heb afgelopen zomer ook strips gemaakt over de kabinetsformatie, dus het kan. Een beetje net zoals de Dichter des Vaderlands: die maakt een gedicht als er iets belangrijks aan de hand is. Lijkt me ook een gave combinatie trouwens: een gedicht met een strip erbij.”

Daarnaast wordt u ‘ambassadeur van de Nederlandse strips’?

,,Mensen denken bij strips vaak alleen aan kinderstrips en weten niet dat er ook fantastische graphic novels bestaan. Dat moeten we gaan veranderen. Het is een beetje scheef: als kind lees je veel strips, maar op het moment dat je op de middelbare school komt, moet je alleen nog maar boeken lezen voor je boekenlijst. Het zou toch hartstikke mooi zijn als we het voor elkaar krijgen dat er ook strips op die boekenlijst mogen. Dat is ook leuk voor de docent: dan kan hij of zij overhoren of de leerling naast de tekst ook nog snapt wat er met de beelden wordt bedoeld.”

Wat is de favoriete strip van de Stripmaker des Vaderlands?

Volledig scherm
Margreet de Heer. © @Margreet de Heer

,, Van Nul tot Nu ! De stripverhalen over de geschiedenis van Nederland. Daar ben ik mee opgegroeid. Het was voor mij het moment dat ik dacht: zie je, met strips kun je zulke onderwerpen ook leuk vertellen.”

Van welke strips kennen we u zelf?

,,Ik heb de afgelopen jaren vijf stripboeken gemaakt, de ‘In Beeld’-reeks. Wereldheerschappij in Beeld, Religie in Beeld, Liefde in Beeld... Die heb ik samen met mijn man Yiri gemaakt. Daarnaast heb ik getekend voor kranten als Trouw en NRC.Next. Mijn langstlopende strip is Mijntje in het blad Zij aan Zij.

Volledig scherm
De plannen van de Stripmaker des Vaderlands. © @Margreet de Heer