Volledig scherm
Koningin Beatrix en prins Claus brachten in 1997 een bezoek aan het Egyptisch Museum in Cairo waar het echte dodenmasker van Toetanchamon te bewonderen is. © ANP

Expositie 'Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten' naar Amsterdam

De internationale tentoonstelling 'Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten' komt naar Amsterdam. Van 29 november tot en met 5 mei 2013 zijn in de nieuwe tentoonstellingsruimte Amsterdam EXPO (naast station Amsterdam Zuid) gereconstrueerde schatten uit de tijd van de jonge farao te zien.

Drie van Toetanchamons grafkamers zijn identiek nagebouwd voor de tentoonstelling op basis van schetsen en notities van Howard Carter (de ontdekker van de graftombe) en beelden van fotograaf Harry Burton. De kamers bevatten replica's van juwelen, amuletten, koffers, stoelen, wapens, een gouden strijdwagen, grote vergulde schrijnen en het beroemde dodenmasker.

Alle objecten zijn vervaardigd door vooraanstaande Egyptische ambachtslieden en goedgekeurd door internationaal gerenommeerde wetenschappers en egyptologen. Multimediapresentaties laten het publiek kennismaken met de culturele en religieuze wereld van het Oude Egypte.
 
De rondreizende expositie is al te zien geweest in steden als Parijs, Barcelona, Brussel, Seoul en Zürich en heeft daar miljoenen bezoekers getrokken. De kaartverkoop voor de tentoonstelling start vandaag. Een kaartje kost 16 euro (exclusief reserveringskosten, inclusief audiogids).