Volledig scherm
Het nazi-klooster in Duitsland waar Frens van der Sluis foto's maakte © Frens van der Sluis

'Foto's maken en dan snel weg voordat de politie er is'

Frens van der Sluis (26) en Roman Robroek (29) doen aan Urban Exploration, een vorm van fotografie die op social media steeds meer aandacht krijgt. De mannen zoeken mooie verlaten gebouwen en fotograferen dan het verval. Het is de combinatie tussen kunst en spanning die ze zoeken. Eigenlijk is het illegaal. ,,Ik ben laatst in een klooster geweest waar de nazi's tijdens de oorlog kinderen hebben vermoord."

Quote

Ik ben weleens achter­volgd door een man met een pistool

Frens van der Sluis
Volledig scherm
Een foto die Roman Robroek maakte in een voormalige energiecentrale © Roman Robroek

Urban Explorers zijn fotografen die foto's maken van verlaten fabrieken, ziekenhuizen en kerken. ,,Deze beweging begint een begrip te worden", zegt Van der Sluis zelf. Hij merkt dat er op internet een groeiende vraag is naar zijn foto's. ,,Ik krijg ook steeds vaker berichtjes van jongeren die om tips vragen."

Volgens hem is deze hobby zo aantrekkelijk vanwege de combinatie tussen kunst en adrenaline. ,,99 procent van de keren ben je illegaal bezig", zegt hij. ,,Je hebt kans dat je achterna wordt gezeten door agenten of beveiligers. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Ik ben bijvoorbeeld weleens achtervolgd door een man met een pistool."

Volledig scherm
Roman Robroek in actie © Roman Robroek
Volledig scherm
Een kasteel in Frankrijk waar Frens van der Sluis naar binnen sloop © Frens van der Sluis

Oppassen voor politie
Omdat ze iets doen wat eigenlijk niet mag, wijken deze fotografen vaak uit naar het buitenland. ,,Daar is de politie soepeler en krijg je minder snel een boete", zegt Roman Robroek, die ook aan Urban Exploration doet. ,,In Nederland zijn er sowieso niet veel verlaten gebouwen. Die worden vaak afgesloten of afgebroken."

Toch blijft het ook in andere landen vaak oppassen voor de politie. Robroek: ,,Ik ben meerdere keren aangehouden. Maar vaak kom je ermee weg als je uitlegt dat je alleen foto's neemt. Daarom heb ik voor de zekerheid altijd een boekje op zak met daarin wat van mijn eigen foto's."

Van der Sluis zegt dat hij ook vaak in het buitenland op zoek gaat naar verlaten gebouwen. Af en toe ontdekt hij ook in Nederland een geschikte plek. ,,Dan vraag ik vooraf toestemming om naar binnen te gaan. In eigen land zijn er een paar mooie, verlaten plekken. Zo ben ik laatst in een oude villa geweest waar voor duizenden euro's aan antieke meubels stond. Daar maken wij alleen mooie foto's van."

Quote

Het gaat ons om de schoonheid van het verval

Frens van der Sluis
Volledig scherm
Beeld uit een oud ziekenhuis in Italië © Roman Robroek

Sites voor Urban Explorers:

http://roman.werkaandemuur.nl.
www.frensvandersluis.com
http://www.urbexcrew.nl/

Gebouwen met een verhaal
De fotografen speuren op internet naar mooie locaties en zoeken dan met Google Maps uit waar ze het best naar binnen kunnen glippen. Ook helpen Nederlandse Urban Explorers elkaar door locaties in binnen- en buitenland met elkaar te delen.

Volgens Robroek zijn de mooiste plekjes te vinden in Italië. ,,Daar staan veel oude ziekenhuizen en kerken." Van der Sluis zoekt het wat dichter bij huis. Hij gaat vaak op pad in België en Frankrijk. ,,Eigenlijk begint net over de grens bij Maastricht het verval."

En dat is precies waar de fotografen naar op zoek zijn. Van der Sluis: ,,Het gaat ons om de schoonheid van het verval. Fotograferen in gebouwen met een verhaal. Maar het is ook gewoon spannend. Je beleeft ontzettend veel rare dingen."