Volledig scherm
Beveiligingscamerabeelden van de roof van schilderijen. © AFP

Geen schilderijen teruggevonden bij aanhouding Roemenen

UpdateDe drie mannen die in Roemenië zijn aangehouden in verband met de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal, zijn Roemenen. Dat bevestigde de politie Rotterdam-Rijnmond dinsdagavond.

Op 16 oktober drongen twee mannen de Kunsthal binnen aan de zijde van het Museumpark. Ze namen zeven zeer kostbare schilderijen mee, waaronder werken van Claude Monet, Pablo Picasso en Henri Matisse.
Bij de aanhouding van de drie Roemenen zijn geen doeken teruggevonden.

De politie liet ook weten dat het drietal is aangehouden in een lopend Roemeens onderzoek en niet op verzoek van de Rotterdamse politie.

Miljoenen
De gestolen schilderijen zijn zeker enkele miljoenen waard, zei Jop Ubbens, algemeen directeur van veilinghuis Christie's in Amsterdam vlak na de roof in oktober. Het veilinghuis wild zich niet wagen aan een meer nauwkeurige schatting, omdat de experts de schilderijen niet hadden gezien. 'Het kan 6 miljoen euro zijn, maar ook 50 miljoen euro.'

Werken van de betrokken kunstenaars brengen op veilingen geregeld veel op. In 2008 werd een schilderij van Claude Monet geveild voor 51,6 miljoen euro, het hoogste bedrag ooit voor een werk van de Franse impressionist. Bij de Kunsthal zijn twee doeken van Monet gestolen.