Volledig scherm
Eric Geboers dingt met zijn afstudeerproject mee om de prestigieuze Archiprix, een prijs voor de beste afstudeerprojecten. © Privéfoto

Kersverse architect (24) steelt de show met zijn zeezoutstad

Even vragen aanDe kersverse architect Eric Geboers (24) gooit duurzaam bouwen over een totaal nieuwe boeg: hij ontwierp een stad gebouwd van zeezout. De eerste bouwstenen bakte de oud-student van de TU Delft thuis in zijn oven. Zijn idee is al genomineerd voor de Archiprix 2016, de prijs voor het beste afstudeerproject in de architectuur in Nederland. Even aan de jonge ontwerper vragen hoe het zover is gekomen.

Volledig scherm
Animatiemodel van een gebouwontwerp gemaakt van zeezout. © buildingwithseawater.com

Hoe ben je op het idee gekomen om van zout je bouwmateriaal te maken?
,,Het idee is ontstaan door mijn fascinatie voor biomimicry, het leren van de natuur. Er is zo veel in de natuur waaraan we toepassingen op een heel ander gebied kunnen ontlenen, zoals in de architectuur. Ik concentreerde me op woestijngebieden. Woestijnen zijn heel droog, maar gek genoeg liggen veel woestijnen in de buurt van zee. Ik raakte geïnspireerd door het Sahara Forest Project. Daarin splitsen onderzoekers zeewater in water en zout. Met het water verbouwen ze gewassen in kassen en het zout verkopen ze. Dat verkopen leek mij zonde, omdat het misschien als bouwstof gebruikt zou kunnen worden. Zout is niet alleen schitterend wit, zodat het licht reflecteert. Maar in een dunne laag heeft het juist de eigenschap dat het licht ook goed doorlaat."

Volledig scherm
Bewerking van het zout levert deze bouwstenen op. © buildingwithseawater.com
Volledig scherm
Eric Geboers werkt aan het schaalmodel voor zijn afstudeerproject. © Privéfoto

Hoe heb je het aangepakt?
,,Ik heb een pak zout gekocht in de supermarkt en ben toen gaan experimenteren. Ik bakte net zo lang zoutstaafjes in mijn oven tot ik een recept had dat stevige staafjes opleverde. Die heb ik toen getest op hun sterkte. Zout bleek niet zo goed bestand tegen trekkrachten, maar het houdt zich zeker net zo goed als beton en ijs tegen drukkrachten. Dat maakt het geschikt om boog- en koepelconstructies mee te bouwen.

Daarna ben ik aan de slag gegaan om het recept steeds beter te maken. Bij de bouwmarkt haalde ik een coating (beschermlaag) om het zout waterdicht te maken. Het regent niet vaak in de woestijn, maar zonder coating spoelt het zout weg. Voor mijn afstudeerproject bedacht ik hoe de stad van de toekomst er in 2035 uit zou kunnen zien. Toen heb ik een schaalmodel gemaakt van één op vijftig, dat op ware grootte een flinke iglo zou opleveren. Met dat model heb ik twee prijsvragen gewonnen: Challenge Stad van de Toekomst en 'The science of future cities', een wedstrijd in Singapore. Het leverde me budget en coaching op voor de volgende stappen. Dat heeft me een boost gegeven om door te gaan."

Hoe nu verder?
,,Nu wil ik een grotere versie van mijn schaalmodel bouwen. Ik bereid me voor op de Innovatie-estafette 2016, een tweejaarlijks evenement dat een podium biedt aan vernieuwende ideeën. Het thema voor de komende editie is Stad van de toekomst. Ik wil graag een gebouwtje neerzetten, een soort paviljoen. Dan kan ik onderzoeken tegen welke problemen ik aanloop en kinderziektes eruit halen."

En als je mag dromen?
,,De Eiffeltoren van zout lijkt me een beetje te hoog gegrepen, maar dromen is wel leuk. Misschien komt het ooit tot een zoutstad waaraan ik mijn naam kan verbinden. Maar voorlopig zou ik het al heel mooi vinden als ik een prototype zou kunnen bouwen op een Nederlands strand. Ik zoek daarvoor nog partners die me verder kunnen helpen, van huis uit ben ik ook maar een architect."

Volledig scherm
Zeezoutschaalmodel. Zout is vooral geschikt voor ontwerpen met veel bogen en gewelven. © buildingwithseawater.com
Volledig scherm
Modelstad gebouwd van zeezout. © Privéfoto
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement