Volledig scherm
Salvator Mundi, da Vinci's portret van Jezus Christus geschilderd rond 1500 © REUTERS

Laatste Da Vinci in privébezit binnenkort op veiling

Altijd al een echte da Vinci aan de muur willen hebben? Grijp nu je kans, want het laatste schilderij van het genie in handen van een particuliere verzamelaar staat binnenkort te koop. Veilinghuis Christie's in New York verwacht dat het 100 miljoen dollar (ongeveer 84,5 miljoen euro) opbrengt.

Volledig scherm
© REUTERS

Da Vinci schilderde het werk in kwestie, 'Salvator Mundi' (vrij vertaald 'redder van de wereld'), rond 1500. Het is een van minder dan twintig schilderijen van de hand van de meester. In 1649 zou het zijn toegevoegd aan de collectie van Karel I, de toenmalige koning van Engeland. Uiteindelijk verdween het schilderij zonder ook maar een spoor achter te laten. Het werk dook weer op in 1958, toen een Amerikaanse kunstverzamelaar het kocht voor 45 Britse pond. Men dacht toen dat het om een schilderij van een leerling van Da Vinci ging.

In 2005 kwam Salvator Mundi in handen van kunsthistoricus Robert Simon. Hoewel hij niet dacht dat het om een origineel ging, werd het uitgebreid gerestaureerd en bleek uiteindelijk dat het een echte da Vinci was. 

De heilige graal

Specialist Alan Wintermute noemt Salvator Mundi 'de heilige graal van werken geschilderd door oude meesters'. ,,Het leek tot nu toe een onbereikbare droom om een meesterwerk van Leonardo, geschilderd op het top van zijn kunnen, te koop te zien in 2017. Het komt dichtbij een wonder in de kunstwereld.''

Christie's veilt het schilderij op 15 november. Over de verkoper is weinig bekend, behalve dat hij of zij uit Europa komt.

Volledig scherm
© AFP
  1. Ewbank blij met vermelding beruchte Koningslied-zin in Van Dale: 'Niet zien aankomen'
    Update

    Ewbank blij met vermelding beruchte Konings­lied-zin in Van Dale: 'Niet zien aankomen'

    Liedjesschrijver John Ewbank ontdekte pas dit weekend dat zijn omstreden zin 'de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier' uit het Koningslied is opgenomen in De Dikke Van Dale. De vermelding, twee jaar geleden voor het eerst gedaan, kwam dit weekend in het nieuws toen Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon er op de radio over sprak. ,,Dit had ik niet zien aankomen'', reageert Ewbank.