Volledig scherm
Het echtpaar Maerten en Oopjen van Rembrandt. © Mark Reijntjens

Maerten en Oopjen moeten toch 'scheiden'

De huwelijksportretten van Rembrandt worden toch geen gezamenlijk eigendom van Nederland en Frankrijk. Ons land koopt het portret van Maerten Soolmans. Frankrijk wordt de eigenaar van het schilderij van zijn bruid, Oopjen Coppit. Dat zegt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het was de bedoeling om de twee historische portretten gezamenlijk aan te kopen, om daarmee te verzekeren dat het bruidspaar nooit zou worden gescheiden. Dat bleek niet haalbaar. Wel worden tussen de twee landen afspraken gemaakt om de twee werken bij elkaar te houden. Daarin wordt ook vastgelegd dat de schilderijen nooit afzonderlijk verkocht mogen worden.

Het ministerie wil verder niet op de koop van de werken in gaan, omdat de onderhandelingen met de verkoper, de Franse vermogende baron Éric de Rothschild, nog lopen.

160 miljoen
Nederland wilde de huwelijksportretten van Soolmans en Oopjen in eerste instantie samen kopen. Vrijwel de voltallige Tweede Kamer - onder leiding van D66-leider Alexander Pechtold - riep het kabinet op 80 miljoen euro voor haar rekening te nemen; het Amsterdamse Rijksmuseum zou de overige 80 miljoen voor zijn rekening nemen. De Franse regering stak daar een stokje voor, waarna een gezamenlijke aankoop het alternatief was.

Rembrandt portretteerde het echtpaar uit de Amsterdamse burgerij in 1634. Volgens kunstkenners is het portret van Soolmans, met een gedetailleerde kanten kraag en grote rozetten op zijn schoenen, de mooiste van de twee.