Volledig scherm
'Er is niet slechts één Grote Liefde, maar vrouwen willen dat wel graag geloven.' © Marco Hofsté

Marion Bloem: Vrouwen willen geloven in één grote liefde

Marion Bloem schreef een roman 'die nog niet bestond', over passie in een duurzame relatie. 'Er is niet slechts één Grote Liefde, maar vrouwen willen dat wel graag geloven.

Volledig scherm
© Marco Hofsté
Quote

Tegenwoor­dig hebben dertigers met kleine kinderen door hun drukke bestaan minder seks dan je zou verwachten. Wanneer je moe thuiskomt van werk, nog iets op tv wilt zien en morgen weer vroeg op moet, is er minder noodzaak om diezelfde nacht intens de liefde te bedrijven, want dat kan morgen of overmorgen ook nog

Marion Bloem

Ze is bezig met het theaterstuk Geen gewoon Indisch meisje, gebaseerd op haar debuut uit 1983, en wil het liefst alleen daarover praten. 'Nog steeds hoor ik van jonge mensen die tussen twee culturen leven dat zij zich erin herkennen,' vertelt Marion Bloem (62).

Geen gewoon Indisch meisje is niet autobiografisch, benadrukt Bloem, wel zijn er jeugdervaringen in verwerkt. Hetzelfde geldt voor haar nieuwe boek Lust en liefde. Deze roman gaat over een Indische vrouw, Eva, met een Nederlandse man, Adam, en één zoon, precies de samenstelling van Bloems gezin. De man krijgt rond zijn 50ste prostaatkanker. Bloems echtgenoot, Ivan Wolffers, zo'n twaalf jaar geleden ook. Eva is zeer onervaren op seksueel gebied. Dat was Bloem ooit ook, door haar strenge Indische opvoeding. Toch lijkt Eva's leven in veel opzichten helemaal niet op dat van Bloem, betoogt de schrijfster. 'Ik schrijf gewoon over wat mij bezighoudt. Ik ben al sinds mijn psychologiestudie gefascineerd door de complexiteit van de vrouwelijke seksualiteit. Erotiek is een belangrijk onderwerp. De wijze waarop lust en liefde zich tot elkaar verhouden is een thema waar ik niet gauw over uitgeschreven zal zijn.'

Massagebank
Het boek is opgebouwd uit flashbacks. Terwijl de 60-jarige Eva op de massagebank ligt, blikt ze terug op haar veelbewogen huwelijksleven met Adam. Op 19-jarige leeftijd ontmoet de naïeve Eva Adam voor het eerst. Ze kent haar eigen lichaam niet en vindt seks niks aan. Zodra ze gaat experimenteren leert ze onbegrensd van seks te genieten. Ze beleeft een aantal heftige buitenechtelijke avonturen die nogal expliciet worden beschreven. Toch blijven Adam en Eva bij elkaar. Als Adam prostaatkanker krijgt, verzorgt Eva hem liefdevol.

'Een roman waarin de complexiteit van de vrouwelijke seksualiteit binnen een duurzame relatie wordt beschreven, was er volgens mij nog niet,' zegt Marion Bloem. 'En ik wilde een oprecht liefdesverhaal over duurzame liefde schrijven. In de jaren '70 leidde ik praatgroepen van vrouwen met seksuele problemen. Traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik, een zware bevalling en financiële problemen, hadden hun effect op de lust. Vrouwen klaagden dat hun man al in drie minuten klaar was en ze er geen plezier aan beleefden.

Twinkeling
'Tegenwoordig hebben dertigers met kleine kinderen door hun drukke bestaan minder seks dan je zou verwachten. Wanneer je moe thuiskomt van werk, nog iets op tv wilt zien en morgen weer vroeg op moet, is er minder noodzaak om diezelfde nacht intens de liefde te bedrijven, want dat kan morgen of overmorgen ook nog. Je wordt immers samen oud. Maar als er een twinkeling ontstaat met een collega is het vaak nu of nooit, en alleen al door die spanning is de intensiteit van de seks groter.

'Door de vanzelfsprekendheid van naast elkaar in bed liggen tot je dood, raakt na verloop van tijd de passie zoek. Mensen die bijvoorbeeld twee dagen een vreemde stad bezoeken, blijken er meer van te zien dan iemand die twee weken de tijd heeft.'

Wat Eva ondergaat als haar man prostaatkanker krijgt, beschrijft Bloem in het laatste stuk van haar roman. 'De behandelingen, zoals operatie, bestraling en chemische castratie hebben eengroot effect op de relatie. Man en vrouw gaan ieder door andere fases.

'Mijn man, Ivan, ging er columns over schrijven en bracht het zo in de openbaarheid. Door onwetendheid stellen mensen vaak expliciete vragen: 'waarom is hij niet kaal?' (wat alleen door de chemo gebeurt), en 'kan hij hem nog omhoog krijgen?'

Gedetailleerd, bijna schaamteloos, doet Bloem de realiteit van het verwoeste seksleven tussen Adam en Eva uit de doeken. De prostaatkanker kwam in hun leven op het moment dat ze net weer, na omzwervingen in de jungle van de liefde, tot elkaar waren gekomen. Hun liefde wordt wéér op de proef gesteld.

Vreemdgaan
'Als je jong bent, geloof je in de Grote Liefde en dat je nooit meer zin hebt om met een ander naar bed te gaan. De meeste mensen komen er op latere leeftijd wel achter dat het niet zo werkt. Maar hoe wel? Dat moet ieder zelf uitproberen. Je kunt verliefd zijn op twee mannen tegelijk, zo ervaart Eva. Ook stellen die vreemdgaan en elkaar pijn doen kunnen toch weer bij elkaar terugkomen. Als je ondanks de andere verleidingen voor je partner kiest, wordt de liefde voor die persoon groter. Je groeit naar elkaar toe.

'In Lust en liefde laat ik de personages groeien. Adam houdt zijn avontuurtjes geheim, Eva is er juist open over. Aan het eind van het boek heeft hij geleerd dat hij opener moet zijn, Eva heeft ervaren dat haar eerlijkheid kwetsend kan zijn. Er is niet slechts één weg die leidt naar een goede relatie. Je moet je laten leiden door liefde en lust. In een duurzame relatie vallen die twee niet altijd samen, vaak niet. Het gaat om de momenten waarop dat wel gebeurt.'

  1. Visuele krachttoer trekt onbegrijpelijk script Bowie-musical recht
    PREMIUM

    Visuele krachttoer trekt onbegrijpe­lijk script Bo­wie-musical recht

    Natuurlijk, de geest van David Bowie zweeft door de zaal. Daarvoor is de grote portretfoto die na de slotscène van Lazarus wordt getoond, niet nodig. De musical eindigt met zijn meest iconische lied Heroes en begint met de song waarin hij – toentertijd nog door vrijwel niemand begrepen – zijn naderende afscheid van de aarde aankondigt. Het is het titelnummer van de voorstelling met als opening de kippenvelregel: Look up here, I’m in heaven.