Volledig scherm
Het bureau, de bril en de pennen van schrijver Harry Mulisch in diens voormalige werkkamer in Amsterdam. © ANP

Mulisch krijgt beeld in centrum Haarlem

Harry Mulisch verguisde regelmatig zijn geboortestad Haarlem, maar de schrijver wordt geëerd met een bronzen borstbeeld op de Grote Markt in het centrum van de stad. Voormalig burgemeester Jaap Pop van Haarlem heeft het initiatief genomen om de band tussen Haarlem en Mulisch duidelijk te maken met een blijvend eerbetoon, liet hij vrijdag weten.

Het beeld wordt op 30 oktober onthuld. Op die dag in 2010 overleed de schrijver. De bronzen buste wordt gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwster Jikke van Loon. Het geld voor het beeld komt uit donaties van fondsen. De gemeente Haarlem draagt ook een deel bij.

Mulisch was ereburger van Haarlem. De stad komt geregeld voor in zijn boeken en speelt een grote rol in de verzetsroman De Aanslag.
Pop vindt dat het er een beetje bijhoort dat Haarlemse schrijvers een haat-liefde verhouding hebben met de Spaarnestad. 'Louis Ferron had dat ook. Maar Mulisch was zeer trots op het ereburgerschap dat hij in 1995 ontving. Hij zei toen dat hij diep in zijn hart altijd een Haarlemmer was gebleven, ook al woonde hij het grootste deel van zijn leven in Amsterdam.'

De oud-burgemeester vindt het belangrijk dat Haarlem de bekende schrijver eer bewijst met de buste. 'Dat is ook goed en leuk voor de stad. Het is een bescheiden beeld, zo'n buste. Dat vind ik passend. Amsterdam moet maar een groot standbeeld plaatsen.'