Volledig scherm
© ANP

Museum wilde docu over Bosch-expositie verbieden

VideoHet Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft geprobeerd om een documentaire over de Jeroen Bosch-tentoonstelling te laten verbieden. Directeur Charles de Mooij wilde een kort geding aanspannen omdat hij wist dat de film het Prado-museum in Madrid voor het hoofd zou stoten.

Volledig scherm
© ANP

De vorige week geopende Jeroen Bosch-tentoonstelling ontpopt zich als een enorme publiekstrekker, maar in de jarenlange aanloop was het Noordbrabants Museum er veel aan gelegen om de relatie met het Prado goed te houden. Het Spaanse topmuseum is eigenaar van het grootste aantal schilderijen van Jeroen Bosch. Het Noordbrabants Museum wilde er liefst zo veel mogelijk naar Den Bosch halen.

Zeven hoofdzonden
Filmmaker Pieter van Huystee volgde de aanloop naar de expositie en legde ook vast hoe een delegatie van het Bosch Research and Conservation Project ruim zestig Jeroen Bosch-werken onder de loep legde. De zeven hoofdzonden, eigendom van het Prado, werd gekwalificeerd als een werk van een navolger van Bosch, dus niet van de meester zelf.

Die conclusie was tegen het zere been van het Prado. Toen het museum ter ore kwam dat het nieuws via de documentaire al op 31 oktober naar buiten was gebracht in Nieuwsuur, was de boot helemaal aan. Het Prado liet Charles de Mooij weten dat van het vertonen van de documentaire geen sprake kon zijn. De film van Van Huystee zou op 20 november op het IDFA in premiere gaan.

Kort geding

De Mooij, kennelijk doodsbenauwd dat het Prado geen enkel werk naar Den Bosch zou sturen, besloot een kort geding aan te spannen. Pas op de dag voor de premiere trok hij de rechtszaak in, zegt Van Huystee. ,,Omdat ik mijn rug recht hield en hij inzag dat zo'n kort geding toch wel vreemd zou zijn.'' De Mooij wilde gisteren geen commentaar meer geven.

Nukkige vrouw
De verhoudingen tussen beide musea zijn inmiddels behoorlijk verziekt. Behalve De Hooijwagen, die van oktober tot januari al in Rotterdam te zien was, is in Den Bosch geen enkele Bosch uit het Prado te zien. In de documentaire van Van Huystee wordt Prado-conservator Pilar Silva ook weggezet als een nukkige vrouw, die geen goed woord over heeft voor de Nederlandse onderzoekers.

  1. Seks, SM en fetisjisme: je ziet het allemaal bij deze expositie in het Centraal Museum (niet voor de gevoelige kijkers)
    PREMIUM
    video

    Seks, SM en fetisjisme: je ziet het allemaal bij deze expositie in het Centraal Museum (niet voor de gevoelige kijkers)

    Een tekening van een naakte badende vrouw in het Van Gogh Museum leidde onlangs tot grote ophef, omdat die te aanstootgevend zou zijn. Het Centraal Museum in Utrecht gaat een flinke stap verder en exposeert vele tientallen niets verhullende kunstwerken van vrouwelijke naakten, seks, SM en fetisjisme. ,,Ik ben niet bang voor ophef’’, zegt artistiek directeur Bart Rutten.