Volledig scherm
De cast zet een prima 3D-versie van de striphelden neer. © Levin den Boer

Musical Suske en Wiske is een waar familiefeest

recensieHet is bepaald geen gemakkelijke opgave een beeldverhaal om te werken tot musical - zeker als die strip Suske en Wiske heet die in Vlaanderen en Nederland reeds 4 generaties lezers telt.

Musical

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Suske en Wiske
Volledig scherm
© Levin den Boer

In die zin heeft Van Hoorne Entertainment, marktleider in familiemusicals, een huzarenstukje geleverd. Suske en Wiske en de Circusbaron naar het gelijknamige album is een verrukkelijke productie geworden die niet alleen recht doet aan het iconische werk van tekenaar Willy Vandersteen, maar als autonome musical zonder meer overtuigt.

De voorstelling blijft, gelukkig,  dicht bij de strip. De hoofdrolspelers, Suske en Wiske, Lambik, Tante Sidonia en Jerom behouden hun specifieke karakters en spelen in een kleurig, cartoonesk decor. Er zijn zelfs momenten dat de handeling op het podium bevriest - een humorvolle knipoog naar de getekende versie.

Bovendien hebben Suske en Wiske een iPhone en rept Lambik en passant over internet, waarmee het stripboek uit 1953 subtiel de moderne tijd betreedt.

De cast is waarlijk een lust voor oog en oor. Lambik (Robbert van Unnik) en Tante Sidonia (Eline Schmidt) zijn lekker vet aangezet,  Erik Plageman zet het oermens Jerom adequaat neer.

Routinier Ben Cramer maakt van de ringmeester van het circus een mooie schurk. Zijn terzijdes zitten voor de goede verstaander vol zelfspot: 'Ach, hij was maar een clown,' mijmert hij.

Bij Suske en Wiske spatten de vonken er af. Het duo, Stijn Mac Gillavry en Liset Vrugteveen, is voortreffelijk op elkaar ingespeeld. Met name het multitalent Mac Gillavry   (22) springt eruit. Hij gaat, dat lijdt geen twijfel, binnen het genre een grote toekomst tegemoet.

Suske en Wiske en de Circusbaron is een ideale gezinsmusical geworden, waarin opa's en oma's en vaders en moeders zich kunnen onderdompelen in hun jeugdjaren en de huidige generatie haar (strip)helden driedimensionaal beleeft.

Gezien: 24 oktober, Theater De Maagd, Bergen Op Zoom.