Volledig scherm
De ontdekte tekening van Jeroen Bosch. © Prive

Nieuwe tekening Jeroen Bosch ontdekt

Experts hebben een nieuwe tekening van Jeroen Bosch ontdekt. Tegelijk maakten ze bekend dat twee schilderijen die aan de meester werden toegeschreven, niet van Bosch blijken te zijn.

Volledig scherm
De Kruisdraging van Christus zou geen schilderij van Jeroen Bosch zijn. © Museum voor Schone Kunsten

De tekening Hellelandschap, die in privé-bezit is, is door het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) herkend als authentiek van Bosch. Tot nu toe werd gedacht dat het werk met fantasie-monsters en gedrochten van een medewerker van een medewerker van de beroemde kunstenaar zou zijn. Kunsthisoricus Matthijs Iisink spreekt van een 'ongelofelijke vondst', meldt NOS.  De tekening is voor het eerst te zien op de overzichtstentoonstelling over Bosch in het Noordbrabants Museum die op 13 februari 2016 begint.

Na jaren van onderzoek concluderen de experts ook dat het schilderij Kruisdraging van Christus in het Museum voor Schone Kunsten in Gent geen werk van Bosch is. Over het werk de Zeven Hoofdzonden in het Prado in Madrid hebben ze eveneens hun twijfels maar dat werk is door het BRCP niet onderzocht. De werken werden lange tijd gezien als beeldbepalend voor het werk van Bosch.

Volgens Iisink zijn de werken vermoedelijk gemaakt door de navolgers van Bosch in zijn werkatelier.  ,,Na het vergelijken van allerlei gegevens ontbreekt het aan argumenten om beide panelen wel aan Bosch toe te schrijven.''

Jeroen Bosch leefde van 1450 tot 1516 in Den Bosch. Over het werk van het BRCP is door Pieter van Huystee een documentaire gemaakt die op 20 november op het IDFA in Amsterdam in première gaat.