Volledig scherm
© Google Street Art

Online graffitimuseum geeft muurkunst 't eeuwige leven

Makers van muurschilderingen weten het. Het is vaak een kwestie van tijd voordat hun werk ten prooi valt aan een sloopkogel, een pot verf of hogedrukreiniger. Zelfs als je Banksy heet. Maar Google geeft ze nu het eeuwige leven.

Volledig scherm
Aangeklede watertanks op daken in New York. © Google Street Art
Volledig scherm
Een beschilderde gevel in Malmö, Zweden. © Google Street Art

Het is op een zonnige zaterdagmiddag in Bushwick, een ongepolijste wijk in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Oude pakhuizen met grote watertanks op het dak en versleten straten vormen hier het verweerde decor, opgefleurd door een groot aantal reusachtige muurschilderingen.

Bokshandschoenen in de vorm van een hartje, portretten van stoere mannen op garagedeuren of een kerk van graffiti. De collectie is uitgegroeid tot tientallen murals, die er zijn aangebracht met toestemming van winkeliers en gebouweigenaren.

Hoewel ver weg van het toeristenrijke Manhattan, struinen er veel liefhebbers van street art door de straten van Bushwick. De wijk is er zienderogen op vooruitgegaan, sinds die een paar jaar geleden een toevluchtsoord voor graffiti-kunstenaars werd.

Hippe barretjes en koffietentjes schieten er als paddenstoelen uit de grond, jongeren staan er in de rij om een industrieel loftappartement te bemachtigen. Ofwel: Bushwick is the place to be en staat in steeds meer reisgidsen vermeld.

Volledig scherm
Een gigantische muurversiering in de straten van Buenes Aires. © Google Street Art
Volledig scherm
Straatkunst in Buenos Aires, Argentinië. © Google Street Art
Volledig scherm
Het Water Tank Project in New York. © Google Street Art

Digitaal vereeuwigd
Maar wie de kleurrijke schilderingen in Bushwick wil zien, kan een duur vliegticket van Amsterdam naar New York uitsparen. Met dank aan internetgigant Google, die sinds afgelopen zomer duizenden muurschilderingen in vijf continenten, van Berlijn tot Buenos Aires en van Istanbul tot Manilla, heeft vastgelegd in Google Street Art - min of meer de artistieke variant op Google Street View. Dat aantal is nu uitgegroeid tot meer dan 10.000. Het werk van ruim 3000 artiesten is nu digitaal vereeuwigd, inclusief een toelichting.

Het online graffitimuseum krijgt veel lof toegezwaaid door kunstliefhebbers en makers van muurschilderingen, omdat zij als geen ander weten dat hoe indrukwekkend hun werk ook is, het vaak erg vergankelijk is. Hoe gewaardeerd ook, de werken krijgen niet dezelfde behandeling als een Manet of Van Gogh, die met de grootste voorzichtigheid worden geconserveerd.

Sloopkogel
Het is meestal een kwestie van tijd voordat hun werk ten prooi valt aan een sloopkogel, een pot verf of hogedrukreiniger. Zelfs als je Banksy heet, met werk in galeries dat tienduizenden of zelfs een paar honderdduizend euro oplevert. Gebouweigenaren of ambtenaren die niets van de schilderingen moeten hebben, laten deze rücksichtslos verwijderen.

Volledig scherm
Straatkunst op een bedrijfspand in Buenos Aires. © Google Street Art
Volledig scherm
Verstopt kunstwerk in de straten van Malmö, Zweden. © Google Street Art

Dat gebeurde in New York nog in 2013, waar in stadsdeel Queens in een paar jaar tijd het graffitiproject 5 Pointz was ontstaan - een bonte verzameling kleurrijke schilderingen op een verlaten fabriekspand, dat gold als het graffitimekka van de wereld. De eigenaar besloot het van de ene op de andere dag wit te verven, niet veel later moest het pand plaatsmaken voor nieuwbouw.

Overgeschilderd
,,Straatkunst heeft een tijdelijk karakter - je weet nooit wanneer een schildering wordt verwijderd of overgeschilderd,'' zei Lucy Schwartz, projectleider van het Google Cultural Institute, tegen Amerikaanse media. ,,Ons doel is om deze werken permanent onderdak te bieden, zodat mensen er vandaag en morgen van kunnen genieten.''

,,Het gaafst is het om het met je eigen ogen te kunnen zien,'' zegt Tom Allison (32), die met een fototoestel langs schilderingen wandelt. ,,Maar ik kan niet overal zijn.''

Volledig scherm
Beschildering op een gebouw in de Buenos Aires. © Google Street Art