Volledig scherm
Peter Pontiac in een documentaire van de VPRO. © Videostill VPRO

Peter Pontiac verloor met 2-0 van de dood

PostuumHij verloor naar eigen zeggen met 2-0 van de dood. Illustrator en striptekenaar Peter Pontiac (echte naam: Peter Pollmann) is gisteravond overleden aan een ernstige leveraandoening, opgelopen door een jarenlange heroïneverslaving. Hij is 63 jaar geworden.

Volledig scherm
Weermuis, een van de vele creaties van Pontiac. © Peter Pontiac

Pontiac wilde nog graag zijn laatste boek afmaken dat handelde over zijn leven en het naderende einde. De tekenaar vergeleek zijn laatste project met een wedstrijdje armpje drukken met Magere Hein. ,,Als hij mij komt halen, heb ik hem al gehad. 1-1. Maar dan moet het boek wel af zijn. Anders wordt het 2-0 en dat gun ik de dood niet,'' zei hij daar eind vorig jaar over.

Hepatitis C
Uiteindelijk kon hij zijn laatste boek niet meer in zijn geheel afronden. Pontiac werd in de jaren zeventig en tachtig bekend als illustrator van diverse muziekbladen en kranten. Tussen 1995 en 2001 maakte hij de dagelijkse 'Weermuis', een illustratie bij het weerbericht in het Algemeen Dagblad. Hoewel hij al jaren geen drugs meer gebruikte, kreeg hij in 2010 te horen dat hij hepatitis C had, waarschijnlijk ooit opgelopen via vuile naalden. Daar kwam levercirrose bij. Vorig jaar werd de behandeling gestopt.

Via een crowdfund-actie haalde hij in een paar dagen genoeg geld op om zijn boek 'Styx of de zesplankenkoorts' te kunnen maken. Hij wilde in de korte tijd die hem nog restte geen commerciële illustratie-opdrachten meer hoeven aannemen om zijn huur te kunnen betalen. Zijn uitgeverij maakt binnenkort bekend of het onafgeronde werk nog wordt uitgegeven.

'Dans ontsprongen'
Over zijn hepatitis-besmetting zei hij in een recent interview met het Parool: ,,Ik heb van mijn achttiende tot mijn 33ste heroïne gebruikt. Ik ben in 1983 gestopt, toen ik vader werd, net voor de grote aidsepidemie. Ik ben de dans ontsprongen, dacht ik. Maar na al die jaren kreeg ik alsnog de rekening gepresenteerd. Het overkomt iedereen die in de tijd gebruikte. Het is een stille epidemie.''

Pontiac had spijt van zijn verleden dat hij naar eigen zeggen sleet in 'vieze holen, waar hij met andere menselijke ratten zat te spuiten'. Nadat hij 'clean' was, werd hij ook productiever. In 2000 maakte hij het bekroonde boek Kraut, over het leven van zijn vader Josef Pollmann, die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers en in de jaren '70 spoorloos verdween op Caraçao.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement