Volledig scherm
© Instagram iSteef

Rotterdammer verovert internet met bananenkunst

De 37-jarige Stephan Brusche heeft geen canvasdoek nodig. De Rotterdamse kunstenaar laat zijn creativiteit liever de vrije loop op peren, appels en vooral bananen. Nadat hij ze heeft beschilderd en gefotografeerd eet hij ze lekker op, voordat het wegrot. De 'fruitdoodles' zijn een hit op internet.

Volledig scherm
© Instagram iSteef
Quote

Ooit hoop ik mijn fruitdood­les in een museum te exposeren

Stephan Brusche, bananenkunstenaar
Volledig scherm
© Instagram iSteef
Volledig scherm
© Instagram iSteef
Volledig scherm
© Instagram iSteef
Volledig scherm
© Instagram iSteef

Brusche heeft zijn bananen het liefst vrij jong, egaal geel en niet groen. ,,Als ze plekjes beginnen te vertonen kan ik er meestal niks meer mee", vertelt de de fruitkunstenaar. Vervolgens snijdt en tekent hij ware kunstwerken: van teckel tot vissengraat en van Marilyn Monroe tot Michelangelo's 'hand van god'.

Hij fotografeert het eindresultaat en plaatst dat op Instagram. Het kunstwerk verdwijnt daarna direct in zijn maag. ,,De foto is het eindproduct en dat blijft altijd goed.''

Geboren
Brusche wilde een aantal jaren geleden zijn eerste foto op Instagram plaatsen, maar hij had niets om te fotograferen. Het enige dat op zijn bureau lag was een banaan. En zo was het idee voor zijn zogenoemde fruitdoodles geboren.

Met een balpen begon de Rotterdammer een gezichtje te 'kliederen'. Hij had nooit voorzien dat zijn bananenkunst zo'n succes zou worden.

Beste fruitschil
Naast bananen gebruikt hij ook ander fruit om op te tekenen. ,,Maar'', benadrukt hij. ,,De bananenschil is met afstand de beste fruitschil om op te tekenen met een ballpoint. Dat gaat echt bijna vanzelf. Ook de vrolijke kleur en geinige vorm is inspirerend.''

Nadat hij foto's van de fruitkunst op Instagram plaatste, raakten steeds meer mensen uit de kunstwereld bekend met zijn werk. Een van zijn volgers tipte grote speler in de kunstfotografie boredpanda.com en vanaf toen liep het volgens Stephan storm.

Deze week dook de Rotterdammer met regelmaat op bij grote nieuwssites in Amerika en Australië. Ook gaan de bananenfoto's als een lopend vuurtje rond op social media. ,,Ik ben benieuwd wat de vele aandacht mij zal brengen.''  

Nog niet rijk
Van zijn fulltime baan als bananenkunstenaar is de Rotterdammer nog niet rijk geworden, al is dit wel een droom van hem. In 2013 bracht de artiest een boek uit van zijn 50 mooiste fruitdoodles en een bananenkalender 2015 volgde.

Medio april wil hij een nieuw boek uitbrengen op 'Wereld Bananendag'. ,,Dat bestaat niet, maar bij deze roep ik daar 15 april voor uit'', zegt hij lachend. ,,Ik heb zoveel nieuwe fruitdoodles getekend sinds mijn laatste uitgave en ik heb nog genoeg inspiratie over. Ooit hoop ik in een museum te exposeren. Misschien dat ik ter plekke bananen kan maken en dat mensen één dag hebben om die te bewonderen voor ze vergaan.''

Schilderen op bananen is helemaal hot. Ook bananentekenaar Jurgen Steenwelle (34) wist vorig jaar het internet te veroveren. Zijn ontwerpen zijn iets eenvoudiger als die van Brusche, maar de bananen die hij meegeeft aan zijn dochters voor lunch, maken toch weer iedere dag grote indruk op school.

Volg AD ook op Instagram.

Volledig scherm
© Instagram iSteef
Volledig scherm
© Instagram iSteef