Volledig scherm
Cabaretier en acteur Theo Maassen. © ANP Kippa

Theo Maassen wint voor tweede keer Poelifinario-cabaretprijs

Theo Maassen heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Poelifinario gewonnen, de cabaretprijs voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen. De cabaretier kreeg de prijs voor zijn voorstelling Vankwaadtoterger.

De jury prijst de manier waarop Theo Maassen in zijn show de grenzen opzoekt en deze verlegt. Dat doet hij door controversiële kwesties rond bijvoorbeeld de islam en de PVV aan te snijden. ,,Het leidt tot confronterende satire die je hersens doet kraken. Maassen is ervan overtuigd dat humor mensen bij elkaar kan brengen, en hij gebruikt het cabaretpodium om te bewijzen hoe dat volgens hem zou kunnen.'' 

Maassen werd eerder bekroond voor zijn programma Tegen beter weten in (2006). Het winnen van de prijs noemde hij 'gewoon leuk'. ,,Wat moet je op zo'n vraag antwoorden wat er door je heen gaat als je over de finish heenrijdt? Ik heb daar geen goed geformuleerde zinnen voor."

Volgens Maassen viel bij de bekroonde voorstelling ineens alles op zijn plek. ,,Ik ben hier nog steeds blij mee", zei hij. ,,Het is heel gaaf als je oprecht denkt: dit is het beste dat ik op dit moment kan maken. Ik heb ook heel veel schik en plezier gehad in het maken en het spelen."

Uniek perspectief

Volledig scherm
Jan Beuving Foto: Diane Radstake

Jan Beuving won de Neerlands Hoop, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker, voor zijn voorstelling Raaklijn. Over Beuving, die naast cabaretier ook wiskundige is, zegt de jury dat hij 'door zijn achtergrond een uniek perspectief biedt'. ,,Hij zet zichzelf neer als de raaklijn die langs twee uiteenlopende werelden scheert, wat leidt tot een frisse kijk op onze verdeelde samenleving.'' Ook roemt de jury de muziek in Raaklijn. ,,Muzikaal is het hoogstaand, dankzij de pianobegeleiding van Tom Dicke en Beuvings teksten, die met mathematische precisie in elkaar zijn gezet.''

De twee winnaars kregen de prijzen uitgereikt in Diligentia in Den Haag. Vorig jaar gingen NUHR en Tim Fransen met de cabaretprijzen naar huis. De Poelifinario en Neerlands Hoop zijn in 2003 door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) ingesteld.

  1. Ewbank blij met vermelding beruchte Koningslied-zin in Van Dale: 'Niet zien aankomen'
    Update

    Ewbank blij met vermelding beruchte Konings­lied-zin in Van Dale: 'Niet zien aankomen'

    Liedjesschrijver John Ewbank ontdekte pas dit weekend dat zijn omstreden zin 'de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier' uit het Koningslied is opgenomen in De Dikke Van Dale. De vermelding, twee jaar geleden voor het eerst gedaan, kwam dit weekend in het nieuws toen Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon er op de radio over sprak. ,,Dit had ik niet zien aankomen'', reageert Ewbank.