Volledig scherm
© gettyimages

Voorlezen populairder dan ooit dankzij opa en oma

KinderboekenweekKinderen worden meer dan ooit voorgelezen. Gedurende drie generaties is het aantal voorleesmomenten verveertienvoudigd. En dat is voornamelijk te danken aan de opa's en oma's. Volledig passend is het thema van deze kinderboekenweek, die morgen van start gaat, 'voor altijd jong'.

Tegenwoordig leest 55 procent van de huidige opa's en oma's voor aan hun kleinkinderen. Zelf werden zij als kind maar in 4 procent van de gevallen voorgelezen. Dit blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO onder ruim 500 ouderen.

De liefde voor het geschreven woord wordt van generatie op generatie doorgegeven. Senioren die van lezen houden, hebben kinderen en kleinkinderen die ook van lezen houden.

Dat voorlezen aan hun kleinkinderen een taak van grootouders is, vindt bijna de helft (42 procent) van de ondervraagde ouderen. Ruim 9 op de 10 vindt het belangrijk dat kinderen worden voorgelezen omdat het goed is voor de algemene- en taalontwikkeling, de creativiteit en het inlevings- en voorstellingsvermogen.

Jip en Janneke
Ondanks de opkomst van digitaal lezen, geeft het overgrote deel (69 procent) nog steeds de voorkeur aan papier. Het populairste boek van toen én nu is Jip en Janneke. Het boek van Annie M.G. Schmidt werd door de huidige grootouders voorgelezen aan hun eigen kinderen, en nu aan hun kleinkinderen.

Hoe populair de klassieker van Schmidt ook is, ieder jaar komen er tal van nieuwe kinderboeken op de markt. En daarvan kiest de Griffeljury tijdens het Kinderboekenbal de allerbeste. Een mooie tip voor alle opa's en oma's die zo van voorlezen houden.

Wie wint dit jaar de Gouden Griffel?

Vanavond wordt traditiegetrouw aan het begin van de kinderboekenweek bekend gemaakt welke schrijver de Gouden Griffel wint. Tien boeken in diverse catagoriën zijn al bekroond met een Zilveren Griffel en dingen mee naar de hoofdprijs. Dit zijn de kanshebbers:

Tot zes jaar
- Tijs en de eenhoorn van Imme Dros (Querido's Kinderboeken Uitgeverij)
- Kom uit de kraan!! van Tjibbe Veltkamp (Uitgeverij Lemniscaat)

Vanaf zes jaar
- Mooi boek van Joke van Leeuwen (Querido's Kinderboeken Uitgeverij)
- De tuin van de walvis van Toon Tellegen (Querido's Kinderboeken Uitgeverij)

Vanaf negen jaar
- Groter dan de lucht, erger dan de zon van Daan Remmerts de Vries (Querido's Kinderboeken Uitgeverij)
- Gips van Anna Woltz (Querido's Kinderboeken Uitgeverij)

Informatief
- Een aap op de wc van Joukje Akveld (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren)
- Stem op de okapi van Edward van de Vendel (Querido's Kinderboeken Uitgeverij)

Poëzie
- Nooit denk ik aan niets van Hans en Monique Hagen (Querido's Kinderboeken Uitgeverij)
- Rond vierkant vierkant rond van Ted van Lieshout (Uitgeverij Leopold)

Volledig scherm
De tien kanshebbers voor de Gouden Griffel 2016 © Kinderboekenweek