Volledig scherm
Op het strand van Calais liet Banksy eind vorig jaar dit kunstwerk achter: een kind met een koffer dat door een telescoop kijkt, waar een gier op zit. © afp

Wetenschappers onthullen identiteit straatartiest Banksy

Wetenschappers van de Queen Mary University in Londen hebben de identiteit onthult van de beroemde anonieme straatartiest Banksy. Zij gebruikten een techniek die 'geographic profiling' heet. Hiermee werden eerder al seriemisdadigers opgespoord.

Volledig scherm
Twee mannen zitten voor een groot werk van Banksy in Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever. © afp

Door het ruimtelijk patroon te analyseren van Banksy, die anoniem kunstwerken met een politieke boodschap op straat achterlaat, konden de wetenschappers bepalen wie hij echt is. Britse media vermoedden overigens jaren geleden al dat het om de Brit Robin Gunningham ging. Dat is nu door de universiteit bevestigd.  

Door het onderzoek, zo schrijft The Independent, wilden de wetenschappers aantonen dat de onderzoekstechniek op allerlei gebieden kan worden ingezet. Met 'geographic profiling' worden zo veel mogelijk statistische gegevens geanalyseerd om bijvoorbeeld de locatie te voorspellen waar een crimineel of terroristische organisatie opnieuw zal toeslaan. Ook zou er de uitbraak van een ziekte mee in kaart kunnen worden gebracht.

Volledig scherm
Muurschildering 'I Remember When All This Was Trees', die vorig jaar verkocht werd voor 137.000 dollar. © epa

In het geval van Banksy werden er 140 kunstwerken in Londen en Bristol geselecteerd. Geografische analyse hiervan leverde een aantal 'hot spots' op; een pub, een sportveld een adres in Bristol en drie adressen in Londen. Al deze plekken werden bezocht of bewoond door Robin Gunningham.

Banksy geldt al jaren als de bekendste street artist ter wereld. Zijn werk is herkenbaar door de sjabloontechniek en zijn terugkerende motieven: pacifistisch, tegen het kapitalisme en de gevestigde orde.