Volledig scherm
PREMIUM
Raymond van Barneveld. © Guus Schoonewille

'Barney': Ik weiger mee te doen als opvulling

Van Barneveld worsteltAlweer zinspeelde Raymond van Barneveld op het einde van zijn carrière. Een dag later krabbelt hij - wederom - terug. De 50-jarige Hagenaar gaat nog zeker vijf jaar door, ‘maar je wordt er wel eens moe van’.

Quote

Probeer maar eens week in, week uit op je kloten te krijgen. Elke keer klim ik een trap op, maar lazer ik er ook weer vanaf

Raymond van Barneveld
Volledig scherm
© Guus Schoonewille

Door Tim Reedijk

Uit het niets viel Raymond van Barneveld donderdag uit voor de draaiende camera. Rob Cross was even daarvoor met 10-7 te sterk geweest in de achtste finales van de Grand Slam of Darts in Wolverhampton. Hij sprak over ‘een pijniging’, over ‘misschien toch maar demootjes gaan gooien’. Zoals hij al vaker na nederlagen kon wikken en wegen over een leven na het darts op het hoogste niveau.

Fans van Van Barneveld hoeven zich geen zorgen te maken: hij ambieert nog zeker vijf jaar aan de top. Maar net als Phil Taylor een stapje terug doen en demonstraties gooien; het klinkt steeds verleidelijker. ,,Natuurlijk praat ik daar met Phil over en het lijkt me wel wat. Je hebt geen stress en geld is gegarandeerd. Ik doe het al wel eens in de vrije weekenden en het levert een leuk centje op. Dan zou ik in juni, juli en augustus lekker niks doen, naar mijn appartementje in Spanje. Wie maakt me wat? Maar dat is nu nog wat te vroeg. Het was dom om erover te beginnen.”

Maar waarom begint de vijfvoudig wereldkampioen dan telkens over een mogelijk einde? In maart van dit jaar nog leek hij in een raadselachtig bericht zijn afscheid aan te kondigen, waar hij een dag later alweer op terug kwam. ,,Ik vraag me wel eens af waarom er na verloren wedstrijden interviews gegeven moeten worden”, aldus Van Barneveld. ,,Het liefst wil ik niks zeggen, maar het is ook wel eens belangrijk om te zeggen wat er in het koppie omgaat. Probeer maar eens week in, week uit op je kloten te krijgen. Elke keer klim ik een trap op, maar lazer ik er ook weer vanaf. Uitgeschakeld worden bij de laatste zestien, dat is gewoon te vroeg.”