Volledig scherm
Rob Cross viert op 30 december zijn overwinning in de halve finale van het WK. © Getty Images

Cross strijdt voor play off-plaats tegen Van Gerwen

Een partij tussen Rob Cross en Michael van Gerwen is sinds de halve finale op het voorbije WK voor altijd beladen. Vanavond treffen de twee elkaar opnieuw en staat voor de Engelsman een plaats in de play-offs van de Premier League op het spel.

Door Pim Bijl

Aan een puntendeling tegen de koploper uit Vlijmen heeft Cross genoeg. Met nog twee speelrondes te gaan staat hij derde en ziet het er voor hem en Michael Smith en Gary Anderson prima uit. Alleen Daryl Gurney, de nummer vijf op de ranglijst, hoopt nog op een wonderbaarlijke inhaalrace om zich alsnog te knokken naar de finaleronde op 17 mei in de O2 Arena van Londen.

De kraker van vanavond zou een voorbode kunnen zijn voor de finale, want als er geen verschuivingen meer plaatsvinden in de rangschikking zouden Cross en Van Gerwen elkaar pas weer tegen kunnen komen in de finale. Cross, na zijn titel op het WK de voornaamste uitdager van Van Gerwen, spreekt regelmatig een aanval op de heerschappij van de Nederlander uit, maar blijft ook respect tonen. ,,Het is een grote uitdaging”, zegt Cross in aanloop naar de wedstrijd in Birmingham. ,,Hij is de nummer 1 van de wereld om een reden en ik zal heel goed moeten spelen om hem te verslaan.”

Van Gerwen zal zijn rivaal niets cadeau willen doen. De titelverdediger zit in de Premier League in een mindere fase. Het lukte hem drie keer op rij niet te winnen, voordat hij vorige week in Manchester Smith met 7-1 van het podium veegde. Daardoor gaat hij nog altijd met drie punten voorsprong aan de leiding. Begin februari trof hij Cross al in de Premier League. De toen nog onwennig gooiende Cross werd eenvoudig opzijgezet. Cross: ,,Die eerste weken in de Premier League verliepen moeizaam, maar inmiddels benader ik mijn vorm van het WK weer.”

Voor Raymond van Barneveld zit het Premier League-avontuur er na volgende week op. Alleen de beste vier mogen door en de Hagenaar speelde weliswaar uitstekend voor eigen publiek in Ahoy, maar kende daarvoor een slechte fase. Hij speelt vanavond tegen Gary Anderson vooral voor de eer en de portemonnee.