Volledig scherm
Berry van Peer. © Lawrence Lustig/PDC

Darteritus-man Van Peer in zevende hemel na plaatsing

Berry van Peer, die afgelopen weekeinde het gesprek van de dag was met zijn darteritus, is er in een zinderende partij tegen de Schot Cameron Menzies in geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde van het Grand Slam of Darts in Wolverhampton. 

De 21-jarige Brabander won met 5-4 en eindigde daardoor als  tweede in zijn groep, achter Gary Anderson.  Vooraf was er vrees dat Van Peer weer last zou krijgen van dartiritus, een aandoening waarbij het plots nauwelijks nog mogelijk is een pijl op het juiste moment los te laten. In zijn eerdere groepswedstrijden tegen Simon Whitlock (5-4 winst) en Gary Anderson (4-5) had Van Peer daar last van.  

Maar hij ging  tegen Menzies goed van start en trok meteen de eerste leg naar zich toe met een finish van 78, maar daarna was het de beurt aan de Schot. Van Peer maakte er 2-2 en liep daarna weg naar 4-2. Bij een 4-3 voorsprong miste hij drie matchdarts, maar Menzies kwam terug tot 4-4 en toen leek het gedaan met Van Peer, die bij vlagen weer last kreeg van de dartiritus. In de beslissende leg stonden beide darters stijf van de spanning. In totaal miste Menzies zeven matchdarts en uiteindelijk trok Van Peer met zijn zesde matchdart de partij naar zich toe. 

Van Peer, afkomstig uit Sprundel, verdiende zijn startbewijs voor de Grand Slam of Darts met zijn finaleplaats op het PDC jeugd-WK in 2016. Die eindstrijd verloor hij met 6-2 van de Australiër Corey Cadby. 

Van Peer verdient met zijn plek bij de laatste zestien 10.000 pond, zo'n 12.500 euro. Anderson won de groep,  Whitlock eindigde met nul zeges als laatste.

Behalve de 24 spelers uit het PDC-circuit zijn voor de Grand Slam of Darts ook acht spelers van de rivaliserende bond BDO uitgenodigd. Alleen de nummers één en twee van de acht groepen van vier plaatsen zich voor de achtste finales. Voor de winnaar ligt een cheque van 110.000 pond klaar, omgerekend zo'n 125.000 euro. Het toernooi duurt tot en met zondag 19 november.

PDC Darts on Twitter

We are going all the way here and some nice scenes between the players up there #LoveTheDarts https://t.co/vb8RR8C8mr

PDC Darts on Twitter

VAN PEER WINS!!!!!!!!!!!!

PDC Darts on Twitter

Credit to Cameron Menzies... Superb sportsmanship on the stage there and he has been thoroughly entertaining throughout the Grand Slam! #LoveTheDarts

Volledig scherm
Een emotionele Berry van Peer na zijn partij tegen Gary Anderson. © Lawrence Lustig/PDC